Mikä on älyjääkaappi?
Älyjääkaappi on internetiin yhdistetty jääkappi, tavallisen jääkaapin teknologisempi versio. Asiana kyse on IoT:stä (Internet of Things) eli asioiden ja esineiden internetistä.

Kuka valmistaa älyjääkaappeja?
Älyjääkaappeja valmistavat monet kodinkone- ja elektroniikkavalmistajat, kuten Samsung, LG, Hoover, Bosch ja Siemens. LG valmisti ensimmäisen älyjääkapin jo vuonna 2000, ja sillä oli tuolloin hintaa 20 000 euroa. Tällä hetkellä eniten toimintoja on Samsungin valmistamassa jääkaapissa.

Viihdy jääkaapin kanssa!
Esimerkkinä olevassa Samsungin Family Hub -älyjääkaapissa on Camera Inside -toiminto, jonka avulla näkee, mitä jääkaappi sisältää. Ruokakaupassa voi siis helposti tarkistaa, onko kolajuoma päässyt loppumaan kaapista.

Jääkaapin ovessa oleva Full HD 21,5 tuuman näyttö toimii keittiön viihdekeskuksena. Siitä voi katsella suosikkiohjelmaansa, kuunnella musiikkia tai etsiä sen kautta reseptiehdotuksia jääkaapissa oleville raaka-aineille. Family Hubissa on kaikkiaan 36 eri sovellusta, kuten Uber ja Spotify, joita voi hallita näytöltä.

Fridge Manager -toiminto säätää jääkaapin lämpötiloja ja pitää tuotteet tuoreina. Jos älykaappi vikaantuu, se osaa itse kertoa, mikä sillä on hätänä.

Seuraa energialaskuasi!
Hoover-älyjääkaappi on esimerkkinä energiankulutuksen ohjauksesta. Jääkaapin lämpötilaa voi säätää puhelimen sovelluksen avulla. Samalla pystyy hallitsemaan jääkaapin energiankulutusta ja seuraamaan sitä niin ikään sovelluksesta. Hoover-älyjääkaapin tekoäly pyrkii keräämänsä datan avulla parantamaan tehokuuttaan ja samalla pienentämään energian kulutusta.

Ostaisinko?
Älyjääkaapit maksavat noin 1 000–5 000 euroa mallista ja koosta riippuen. Uusi teknologia nostaa hintaa ja toimintoja riittää. Osa toiminnoista saattaa jäädä käyttöä vaille, joten kannattaa miettiä, mitä oikeasti tarvitsee. Onkohan siitä hyötyä vai haittaa, jos jääkaapin ovi avautuu automaattisesti?

Älyjääkaappi helpottaa ehkäpä kiireisen ihmisen arkea. Itse jään vielä odottamaan, mihin uusiin yllätyksiin IoT meidät vie.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *