Search
Close this search box.

Avoin data – avain innovaatioihin

Jaa
Kuvituskuva: avattu lukko
Organisaation omassa toiminnassa syntyvän informaation saattaminen avoimesti saataville tuottaa uusia ideoita ja rakentaa yhteistyötä eri toimijoiden kesken. Fingridin avoin data -palvelu on ollut käytössä kolme vuotta. Sitä hyödyntävät muiden muassa tutkijat, sovelluskehittäjät ja viranomaiset.
Mika Honkanen, kehityspäällikkö Väestörekisterikeskus
Mika Honkanen, kehityspäällikkö Väestörekisterikeskus

Avoin data tarkoittaa mitä tahansa dataa, joka on lisensoitu niin, että sitä saa käyttää uudelleen vapaasti. Avoimen datan julkaisu Suomessa alkoi vuonna 2003, ja sen hyödyntämisen osaaminen on kehittynyt jatkuvasti, samalla kuin datan avauksia on tehty yhä enemmän. Nykyisin ilmestyy tiuhaan sovelluksia, jotka hyödyntävät avoimena datana julkaistuja karttoja, säähavaintoja tai tilastotietoa. Eri paikkoihin asennetut sensorit keräävät usein dataa automaattisesti.

Henkilötietoja sisältävien aineistojen julkaisussa on noudatettava henkilötietolakia.

− Pääsääntöisesti yksityishenkilöihin viittaavat henkilötiedot on poistettava tietoaineistosta, ennen kuin tietoja julkaistaan avoimena datana, sanoo Väestörekisterikeskuksen kehityspäällikkö Mika Honkanen.

Väestörekisterikeskus hallinnoi kansallista Avoindata.fi -palvelua, joka on keskitetty jakelualusta suomalaisten yksityishenkilöiden, yritysten sekä julkisen hallinnon organisaatioiden avoimille tietoaineistoille. Avoimen datan hyödyntäjä voi olla yksityinen tai julkinen toimija.

 

Fingrid tarjoaa avointa dataa maksutta

Heidi Uimonen, sähkömarkkina-asiantuntija, Fingrid
Heidi Uimonen, sähkömarkkina-asiantuntija, Fingrid

Fingrid oli ensimmäinen kantaverkkoyhtiö Euroopassa, joka tarjosi avoimen datan käyttöön julkaisemalla tietoa Suomen sähköjärjestelmästä koneluettavan rajapinnan avulla. Sittemmin muutkin verkkoyhtiöt ovat julkaisseet tietoja. Fingridissä dataa syntyy esimerkiksi rajasiirtoyhteyksien mittauksista, isoista sähkönkulutuskohteista ja yli megawatin tuotantolaitoksista. Fingridin avoin data -palvelu on ollut käytössä noin kolme vuotta, ja sitä kehitetään jatkuvasti.

− Palvelulla halutaan auttaa sähkömarkkinoiden eri osapuolia toimintansa kehittämisessä. Palvelusta hyötyvät myös tutkimus- ja koulutusalat, yksityishenkilöt ja viranomaiset. Merkittävä käyttäjäryhmä ovat myös sovelluskehittäjät ja palveluja tarjoavat ict-talot, kertoo sähkömarkkina-asiantuntija Heidi Uimonen Fingridistä.

Kaikille maksuton palvelu tarjoaa tällä hetkellä yli 100 tietoaineistoa, joka koostuu ennusteista, historiatiedosta ja muusta aikasarjadatasta.  Fingrid hyödyntää tietoa myös omassa toiminnassaan esimerkiksi raporttien laatimisessa ja tiedon visualisoinnissa.

 

  • data.fingrid.fi Fingridin avoin data -palvelu
  • avoindata.fi Suomen kaikki julkinen avoin data yhdestä paikasta.
  • transparency.entsoe.euEurooppalaisten kantaverkkoyhtiöiden ylläpitämässä palvelussa on tietoa sähkömarkkinoista. Myös Fingrid lähettää tietoja palveluun.

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *