Search
Close this search box.

Fingridin sähköasemapilotissa panostetaan vähäpäästöisyyteen

Jaa
Kantaverkkoyhtiö ottaa merkittävän askeleen kohti kestävämpää rakentamista hankkimalla ensimmäistä kertaa vähäpäästöisiä teräsrakenteita kolmelle uudelle sähköasemalle, mikä pienentää huomattavasti rakentamisen hiilijalanjälkeä.

Fingrid on sitoutunut vähentämään sähköverkon rakentamisen kielteisiä ilmastovaikutuksia.

Yhdessä kumppaneidensa kanssa kantaverkkoyhtiö kehittää ratkaisuja, joilla pyritään vähentämään liiketoiminnan ympäristövaikutuksia. Yhtiö seuraa aktiivisesti vähähiilisten rakenteiden saatavuutta ja soveltuvuutta sähköverkon rakentamisessa.

Sähköasemien rakenteissa käytetyllä teräksellä on merkittävä hiilijalanjälki, johon pyritään löytämään kestävämpiä vaihtoehtoja.

Vähäpäästöinen teräs käyttöön Harjavallassa, Nakkilassa ja Kokemäellä

Fingrid toteuttaa yhdessä Enersensen kanssa kolme uutta 110 kilovoltin sähköasemaa Harjavallassa, Nakkilassa ja Kokemäellä. Näiden asemien teräsrakenteet valmistetaan ensimmäistä kertaa kierrätysteräksestä.

Kantaverkkoa rakennetaan nyt ennätystahtiin, mikä vahvistaa Suomen kilpailukykyä teollisuuden investoinneissa ja edistää Suomen hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamista vuoteen 2035 mennessä.

Enersense toimittaa kaikki sähköasemien piha-alueille rakennettavat teräsrakenteet, joihin tarvitaan yhteensä 76 000 kilogrammaa terästä. Rakenteet koostuvat 110 kilovoltin voimajohtojen pääteportaaleista, joita tulee yhteensä 14 voimajohdon liittämistä varten.

Portaalit valmistetaan kuumasinkitystä teräksestä. Enersense hankkii yhteistyökumppaneidensa kautta kaikki teräsrakenteet vähäpäästöisenä teräksenä, jonka hiilidioksidipäästöt ovat toimittajan laskelmien mukaan keskimäärin noin 40 prosenttia pienemmät verrattuna perinteisellä rautamalmipohjaisella menetelmällä valmistettuihin rakenteisiin.

Hankkeessa käytetään kierrätettyä terästä ja vältetään rautamalmin pelkistäminen.

”Valmistettaessa terästä rautamalmista perinteisellä masuuniprosessilla syntyy suuria määriä hiilidioksidipäästöjä. Hankkeessa käytetään kierrätettyä terästä ja vältetään rautamalmin pelkistäminen”, kertoo Fingridin Sampsa Launiainen, joka on toiminut hankkeissa rakenneasiantuntijana.

Sähköasemilla on keskeinen rooli sähkönsiirrossa, toimitusvarmuudessa ja sähköverkon tilan hallinnassa. Uudet sähköasemat takaavat luotettavan sähkönsaannin alueen teollisuudelle ja uusille hankkeille.

Kasvava kysyntä päästöttömille tuotteille

Maailmalla on kasvavaa kysyntää tuotteille, joiden valmistuksesta ei synny hiilidioksidipäästöjä.

Hankkeen projektipäällikkö Ville Viita Fingridistä ja erikoisasiantuntija Sampsa Launiainen ovat tyytyväisiä hankkeeseen, vaikka vähäpäästöisten rakenteiden saatavuudessa on haasteita.

”Kiinnostus vähäpäästöiseen teräkseen on kasvussa, ja tämä hanke on arvokas pilotti. Enersense on tehnyt todella kovasti töitä, kun ovat etsineet ympäri Eurooppaa sopivia toimittajia”, Viita kertoo.

Launiainen jatkaa:

”Saatavuus on erittäin huono. Täytyy olla kysyntää, jotta syntyy tarjontaa. Kyseessä on arvokas pilotti – teräsvalmistajat ja tukkurit ymmärtävät, että kannattaa valmistaa vähäpäästöistä terästä. Nähtävissä on, että maailmanlaajuisesti kiinnostunut on noussut. Hyvä niin.”

Edelläkävijä vähäpäästöisen teräksen käytössä

Teräksentuotanto on yksi maailman suurimmista hiilidioksidipäästöjen lähteistä, sillä nykyiset tuotantomenetelmät ovat vahvasti riippuvaisia fossiilisesta kivihiilestä.

Fingrid osallistui talvella WWF:n Green Steel -hankkeeseen, jonka tavoitteena on nopeuttaa siirtymistä vähäpäästöiseen teräksen tuotantoon ja parantaa sen saatavuutta.

Vähäpäästöiselle teräkselle on kasvavaa kysyntää.

Fingridin ja Enersensen pilottihanke on osoitus teräsvalmistajille ja -myyjille siitä, että vähäpäästöiselle teräkselle on kasvavaa kysyntää. Hanke korostaa sitoutumista ympäristöystävällisempiin valintoihin ja rohkaisee terästeollisuutta kehittämään kestävämpiä tuotantomenetelmiä.

”Ympäristöasiat ovat minulle ja Fingridille hyvin tärkeitä. On hienoa olla mukana hankkeessa, jossa voidaan konkreettisesti viedä vihreää siirtymää eteenpäin”, Viita sanoo.

Uutta SF6-vapaata teknologiaa

Fingridin vastuullisuustyön visiona on kantaverkko, joka ei aiheuta SF6-päästöjä.

Sähkönsiirron kytkinlaitosten katkaisijoissa on perinteisesti käytetty rikkiheksafluoridia (SF6), joka toimii erinomaisena eristeenä. SF6 on kuitenkin erittäin haitallinen kasvihuonekaasu, jos sitä pääsee vuotamaan ilmaan. Fingrid on sitoutunut vähentämään SF6-kaasun käyttöä sähköasemillaan ja edistämään uusien teknologioiden käyttöönottoa.

Nämä sähköasemahankkeet toteutetaan kaasueristeisinä (GIS) hyödyntäen eristekaasuratkaisua, joka ei sisällä ilmastoa voimakkaasti lämmittävää SF6-kaasua.

Korvaamalla SF6-kaasun vähäpäästöisellä eristekaasulla voidaan merkittävästi vähentää sähköasemien elinkaaren aikaisia kasvihuonekaasupäästöjä.

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *