Search
Close this search box.

Itä-Suomen kantaverkon kehittämistarpeet kaipaavat konkretiaa

Jaa
Fingrid tekee jatkuvasti verkkosuunnitelmia tulevaisuuden varalle Itä-Suomessa, mutta asiassa voidaan edetä vasta kun tiedämme, millaisia johtoreittejä ja sähköasemapaikkoja uuden sähkön tuotannon ja kulutuksen liittämiseksi tarvitaan.

Itä-Suomen jääminen vihreän siirtymän ja uusiutuvan energian investoinneissa Länsi-Suomen jalkoihin on viime päivinä puhututtanut mediassa. Fingrid on saanut osansa kommenteista ja on esitetty, että tuulivoima keskittyy länsirannikolle, koska Fingrid vahvistaa alueen verkkoa. Tämä ei pidä paikkansa.

Tarvitsemme asiakkaiden investointipäätöksiä ja konkreettisia hankkeita, ennen kuin voimme suunnitella ja rakentaa verkkoa. Länsi-Suomessa verkon vahvistaminen etenee nyt vauhdilla, koska alueen suunnitelmat ovat edenneet konkreettisiksi hankkeiksi. Näitä hankkeita onkin riittänyt niin, että Fingridillä on kädet täynnä työtä.

Fingrid investoi kantaverkon kehittämiseen enemmän kuin koskaan, ja olemme valmiita vastaavaan ponnistukseen myös Itä-Suomessa.

Olemme valmiita täydentämään investointohjelmaamme sitä mukaa, kun asiakkaillamme on riittävän pitkälle edenneitä liityntätarpeita. Arvauksen perusteella kantaverkkoa ei voida rakentaa.

Teemme jatkuvasti verkkosuunnitelmia tulevaisuuden varalle Itä-Suomessa, mutta asiassa voidaan edetä vasta kun tiedämme, millaisia johtoreittejä ja sähköasemapaikkoja uuden sähkön tuotannon ja kulutuksen liittämiseksi tarvitaan. Olemme valmiita täydentämään investointiohjelmaamme sitä mukaa, kun asiakkaillamme on riittävän pitkälle edenneitä liityntätarpeita. Arvauksen perusteella kantaverkkoa ei voida rakentaa; se ei olisi maankäytön eikä yhteiskunnan kannalta järkevää. 

Kantaverkon tuorein kehittämissuunnitelman luonnos on ollut kommentoitavana elokuun loppuun sakka. Voin luvata, että käymme kaikki tulleet kommentit huolellisesti läpi.

Teemme myös maakuntaliittojen kanssa jatkuvasti aktiivista yhteistyötä ja määrittelemme ennakoimiamme yhteystarpeita, jotka viedään kaavoihin reittien selvitessä.

Hankkeen sisällyttäminen kehittämissuunnitelmaamme vaatii kuitenkin asiakasliityntöjä. On hyvä muistaa, että voimajohdon toteuttaminen luvituksineen kestää kaikkiaan noin 7–8 vuotta, eikä työtä voida aloittaa ilman edellä mainittua konkretiaa.

Suomen tuulivoimahankkeet esisuunnitteluvaiheessa olevista jo tuotannossa oleviin. Reaaliaikainen kartta nähtävissä Tuulivoimayhdistyksen sivuilta.  

Jussi Jyrinsalo
kantaverkon suunnittelusta vastaava johtaja
Fingrid Oyj

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *