Search
Close this search box.

Koelaitos valmistaa akkumateriaalia ligniinistä

Jaa
Stora Enson Sunilan tehtaalla luonnosta saatavaa ligniiniä jalostetaan Lignode-hiilimateriaaliksi. Sillä on mahdollista korvata kestävästi akkujen anodimateriaalina käytettävät synteettinen grafiitti ja luonnongrafiitti.

Ligniini on luonnon toiseksi yleisin makromolekyyli selluloosan jälkeen. Sitä on kaikissa kasveissa, ja se muodostaa jopa kolmanneksen puun koostumuksesta.

Luonnossa ligniinin tehtävä on sitoa yhteen puun kuidut ja sen solut sekä antaa kasveille kestävyyttä ja
lujuutta.

Ligniini on uusiutuva ja myrkytön raaka-aine, jonka alkuperä on jäljitettävissä metsään saakka. Sen sisältämällä hiilellä voidaan korvata uusiutumatonta hiiltä käytettäväksi akuissa, joita hyödynnetään kulutuselektroniikassa, autoteollisuudessa ja suurissa energian varastointijärjestelmissä.

Stora Enson Sunilan tehtaalla toimivassa koelaitoksessa kuivattu ligniini lämpökäsitellään ja jauhetaan tekniseksi Lignode-nimiseksi hiilimateriaaliksi.

Ekologista kylmänkestävyyttä akkuihin

Selvitys Lignoden tehdasmittakaavaan laajentamisesta on vielä kesken, mutta Stora Enso arvioi sen teollisen valmistuksen tarvitsevan vähemmän energiaa kuin synteettisen grafiitin valmistamisen.

Yhtiön tavoitteena on korvata fossiilipohjaista, pääosin Aasiasta tulevaa, grafiittia uusiutuvalla vaihtoehdolla akkujen anodimateriaalina.

”Puupohjainen hiilimateriaali tekee akusta nopeammin ladattavan ja paremmin kylmää kestävän perinteisiin uusiutumattomiin anodimateriaaleihin verrattuna. Kun sähköauto lataantuu nopeammin, tarvitaan myös vähemmän latausinfrastruktuuria”, sanoo ligniinin tuotannon tuotantojohtaja Kari Nikunen Stora Ensosta.

Ligniinillä on potentiaalia korvata uusiutumattomia materiaaleja myös monissa muissa käyttösovelluksissa. Sen avulla on mahdollista karsia esimerkiksi öljypohjaista bitumia asvaltissa. Jalostettua ligniiniä voidaan käyttää myös puutuotteiden liima-aineena sekä päällysteiden ja erikoiskemikaalien valmistuksessa.

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *