Search
Close this search box.

Läntinen Bulevardikaupunki muokkaa Helsingin sähköverkkoa uusiksi

Jaa
Helsingin kaupungin suunnittelema urbaani Läntinen Bulevardikaupunki edellyttää alueella sijaitsevien Helen Sähköverkon suurjännitteisten ilmajohtojen ja sähköaseman siirtämistä. Tämä puolestaan onnistuu, kun kantaverkkoyhtiö Fingrid aikaistaa suunnitelmia toteuttaa 400 kilovoltin jännitteinen syöttö keskemmälle kaupunkia. Yhteistyössä on saatu syntymään kokonaisratkaisu, jossa kolmen osapuolen aikataulut saadaan sovitettua yhteen parhaalla tavalla.

Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan maankäyttöjohtaja Rikhard Manninen kiittelee sekä Helen Sähköverkkoa että Fingridia aktiivisesta yhteistyöstä kaikkia osapuolia hyödyntävän ratkaisun löytämiseksi Läntisen Bulevardikaupunkihankkeen edistämisessä.

”Läntisen Bulevardikaupungin suunnitelman kannalta sähköverkon voimajohtojen siirrolla saadaan vapautettua runsaasti maa-aluetta asuntotuotannolle, mikä mahdollistaa alueen tehokkaan ja tiiviin rakentamisen sekä edistää kaupungin vuotuisia asuntorakentamisen tavoitteita”, Manninen sanoo.

Helsingin kaupunki, Helen Sähköverkko Oy ja Fingrid Oyj allekirjoittivat yhteistyöstä esisopimuksen marraskuussa 2020. Nyt on käynnissä projektin yleissuunnitteluvaihe, jossa tarkennetaan kaikkien osapuolien teknistä suunnittelua, kustannuksia ja aikataulua.

”Alueen ensimmäiset asemakaavat on valmisteltu ja suunnitelmat etenevät pala palalta. Läntisen Bulevardikaupungin asuntorakentaminen pääsee toden teolla vauhtiin 2020-luvun loppupuolella”, Manninen arvioi.

Järeä turvaa sähkönsaannin

Asukasmäärän kasvu sekä lämmityksen ja liikenteen kasvavat tarpeet lisäävät sähkön kulutusta Helsingissä samaan aikaan kun kantakaupungissa tuotetun sähkön määrä vähenee Hanasaaren hiilivoimalaitoksen sulkeutuessa vuonna 2024.

Sähkönsaannin turvaamiseksi Fingrid tulee rakentamaan Helsinkiin 400 kilovoltin voimajohtokaapelin, joka on kustannustehokkainta toteuttaa Vantaan Länsisalmesta Viikinmäkeen uudelle Vanhankaupungin muuntoasemalle. Voimajohtokaapeli valmistuu vuoden 2026 loppuun mennessä.

”Projekti on Fingridille haastava, sillä olemme tekemisissä sekä meille uuden tekniikan kanssa että rakentamassa kantaverkkoa maan alle keskelle kaupunkiympäristöä”, Fingridin verkkosuunnittelun johtaja Jussi Jyrinsalo sanoo.

Helen Sähköverkko Oy:n johtaja Markku Hyvärinen kuvailee Läntisen Bulevardikaupungin suunnitelmaa yhdeksi merkittävimmistä yhteishankkeista, joissa Helen on ollut tähän mennessä mukana.

”Hankkeella edistetään Helsingin tavoitteita kohti hiilineutraalia energiajärjestelmää ja se viestii myös osaltaan kaupungistumisen mega-trendistä”, Hyvärinen sanoo.

Hiilineutraalin Helsingin showroom

Läntinen Bulevardikaupunki käsittää lähes neljä kilometriä pitkän alueen, joka alkaa Huopalahdentieltä Munkkiniemen eteläpäässä ja jatkuu Haagan ympyrän kautta Vihdintielle asti. Läntisestä Bulevardikaupungista ei tule omaa kaupunginosaa, vaan se täydentää olemassa olevaa kaupunkia Munkkiniemessä, Niemenmäessä, Munkkivuoressa, Länsi-Haagassa ja Pitäjänmäessä.

Tulevaisuudessa Läntiseen Bulevardikaupunkiin on tulossa 14 000 uutta asukasta. Alueelle kehitetään myös uusia palveluita. Sen liikenneyhteyksiä parannetaan jo olemassa olevan rautatieverkoston lisäksi rakenteilla olevien Pikaraitiotien ja Raide-Jokerin avulla.

Läntinen Bulevardikaupunki on osa Helsingin laajempaa visiota raideliikenteen verkostokaupungista.
Läntisestä Bulevardikaupungista on tarkoitus tehdä myös ilmastoviisas uusi rakentamisalue, jossa edistetään vähäpäästöistä rakentamista, uusiutuvan energian tuotantoa ja energiatehokkuutta.

”Aluetta voisi luonnehtia hiilineutraalin Helsingin näyteikkunaksi. Läntisestä Bulevardikaupungista suunnitellaan älykästä kaupunkiympäristöä, jossa hyödynnetään fiksusti uusia innovaatioita mahdollisimman päästöttömän energiajärjestelmän toteuttamiseksi ja luodaan toimiva, viihtyisä ja ekologisesti kestävä kaupunkiympäristö”, Manninen sanoo.

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *