Search
Close this search box.

Mikä muuttuu, kun sähköjärjestelmää modernisoidaan?

Jaa
Uuden sähköjärjestelmän keskeinen ero vanhaan on tuotannon sääriippuvuus.

Sähköjärjestelmässä on tapahtumassa valtava muutos, johon liittyy teknisiä, kaupallisia, lain­säädännöllisiä ja ties mitä muita ulottuvuuksia.

Murrokseen yhdistetään yleensä ensim­mäiseksi uusiutuvan ja päästöttömän sähkön tuotanto, joka puolestaan houkuttelee perässään sitä hyödyntävää teollisuutta. Suomella on tässä mielessä käsissään valtava mahdollisuus, mikä näkyy myös liityntäkyselyissämme.

Uuden sähköjärjestelmän keskeinen ero vanhaan on tuotannon sääriippuvuus. Silloin, kun tuulee, tulisi myös sähköä käyttää urakalla. Tämä asettaa sähköverkot lujille, sillä tuotanto ja kulutus tuppaavat sijaitsemaan toisistaan maantieteellisesti erillään. Toisaalta sähköä pitäisi saada josta­kin myös silloin, kun ei tuule.

Jotta sähkön tuotanto ja kulutus saadaan jatkuvasti kohtaamaan, tarvitaan infran lisäksi myös toimivat sähkömarkkinat.

Tässä korostuvat monipuolinen tuotantorakenne, kulutuksen jousta­vuus, rajat ylittävien siirtoyhteyksien merkitys sekä energian varastointi sen eri muodoissa. Jotta sähkön tuotanto ja kulutus saadaan jat­kuvasti kohtaamaan, tarvitaan infran lisäksi myös toimivat sähkömarkkinat.

Kaupankäynti siirtyy yhä lähemmäksi sähkön tuotanto-­ ja käyttöhetkeä luoden toimijoille kan­nusteen sopeuttaa omaa sähkön tuotantoaan tai kulutustaan kulloinkin vallitsevaan tilanteeseen.

Tämä puolestaan edellyttää entistä suurempaa automaatiota, kun ihminen ei enää millään ehdi mukaan näihin lähes reaaliaikaisiin komento­ketjuihin. Muutos tulee näkymään Fingridin valvomosta aina kotiautomaatioon saakka.

Suuri muutos on myös sähköntuotannon tekninen toteutus. Tuotantolaitokset eivät enää toimi tahtikäytös­sä toisiaan tukien, vaan syöttävät tehoa verk­koon suuntaajan läpi. Sähköjärjestelmän teknisen toiminnan varmistaminen vaatii lukuisten suuntaajien ja niitä ohjaavien säätäjien saumatonta yhteispeliä, minkä lisäksi tulee huolehtia siitä, että verkossa on riittävästi inertiaa ja oikosulkutehoa.

On hienoa olla mukana tällaisessa modernisointityössä, jota jokainen sukupolvi ei pääse kokemaan!

Jussi Jyrinsalo
johtaja, kantaverkkopalvelut ja suunnittelu
Fingrid

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *