Search
Close this search box.

Miksi sähköjärjestelmän vakaa taajuus on tärkeää?

Jaa
Taajuus on sähkön kulutuksen ja tuotannon välisen tasapainon mittari.

Taajuutta pidetään tasaisena hyödyntämällä reservejä, kuten säätökykyisiä voimalaitoksia, kulutuskohteita ja energiavarastoja. Nykyiset reservikohteet eivät kuitenkaan tulevaisuudessa riitä, sanoo Fingridin Sähköjärjestelmäreservit -yksikön päällikkö Mikko Kuivaniemi.

1. Mitä tapahtuu, jos sähköjärjestelmän taajuus ei ole vakaa?

Sähköjärjestelmään liitetyt laitteet on suunniteltu tietylle taajuudelle ja kestämään tietynsuuruisia taajuuspoikkeamia. Jos taajuus poikkeaa liikaa, pitää erityisesti voimalaitoksia irrottaa sähköjärjestelmästä, jotta ne eivät vahingoitu.

Jos taajuuspoikkeama kasvaisi niin suureksi, että voimalaitoksia alkaisi irrota verkosta, syntyisi dominoefekti. Pahimmassa tapauksessa se kaataisi koko järjestelmän.

2. Mikä aiheuttaa heiluntaa sähköjärjestelmän taajuudessa?

Heiluntaa aiheuttavat sähkönkulutuksen normaalit vaihtelut, joita ei pystytä ennustamaan ja ennalta tasapainottamaan. Kulutus vaihtelee aina jonkun verran, ja reservit tasapainottavat tätä vaihtelua. Jatkossa sähköä tuotetaan yhä enemmän sääriippuvaisilla aurinko- ja tuulivoimalla, eikä säätä pystytä tarkasti ennustamaan. Tämäkin on vielä ihan normaalia vaihtelua.

Suurimpia taajuuspoikkeamia aiheuttavat vikatilanteet. Esimerkiksi ulkomaan siirtoyhteyden tai suuren voimalaitoksen äkillinen vikaantuminen aiheuttavat suuria taajuuspoikkeamia.

3. Miksi reservien tarve lisääntyy jatkuvasti ja mitä siitä seuraa?

Käynnissä olevan energiamurroksen vuoksi reservien tarve lisääntyy jatkuvasti. Tuotanto vaihtelee yhä enemmän, suuria kulutuskohteita tulee lisää, siirtoyhteydet kasvavat ja säätökykyistä tuotantoa on poistunut markkinoilta. Sähkön tuotannon ja kulutuksen välille syntyy herkemmin epätasapainoa, jota pitää pystyä reserveillä tasapainottamaan.

Tällä hetkellä reserveistä on ajoittain niukkuutta. Tulevaisuudessa tilanne on entistäkin haastavampi. Meidän onkin saatava lisää reservikohteita, jotta pystymme vastaamaan sähköjärjestelmän muutoksen asettamiin tarpeisiin.  

Tarvitsemme reservimarkkinoille kaikki kynnelle kykenevät mukaan: lisää tuuli- ja aurinkovoimaa, uusia kulutuskohteita, kuten elektrolyysereitä ja sähkökattiloita. Myös sähkövarastoja tarvitaan lisää. Mikään yksittäinen teknologia ei tule ongelmaa ratkaisemaan, vaan kaikkien säätökykyisten kohteiden tulee osallistua sähköjärjestelmän tasapainottamiseen.

Seuraa sähköjärjestelmän tilaa Fingridin verkkosivuilla.

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *