Search
Close this search box.

Olkiluoto 3 -ydinvoimalaitoksen yhteensopivuus kantaverkon kanssa varmennetaan koekäyttövaiheessa

Jaa
Fingridin Minna Laasonen nojaa pylvääseen
Olkiluoto 3:n koekäyttöohjelma sisältää useita testejä, joissa voimalaitoksen sähkönsyöttö kantaverkkoon keskeytetään salamannopeasti.

Olkiluoto 3 on yksi maailman suurimmista voimalaitosyksiköistä. Sen luotettavalla toiminnalla on merkittävä vaikutus Suomen ja Pohjoismaiden sähköverkon vakaalle toiminnalle tulevina vuosina.

Olkiluoto 3:n koekäyttövaihe sisältää useita niin voimalaitoksen kuin sähköverkonkin kannalta haastavia testejä. Fingrid on valmistautunut koekäyttövaiheeseen huolellisesti: tavoitteena on, että koekäyttö saadaan vietyä suunnitellusti läpi ja että testit vaikuttavat Suomen ja koko pohjoismaisen sähköverkon toimintaan mahdollisimman vähän.

Olkiluoto 3:n koekäyttö on parhaillaan käynnissä ja sen aikana voimalaitosta testaan eri tavoin ja eri tuotantotehoilla. Suurin osa toteutettavista testauksista on voimalaitostoimittajan suunnittelemia testejä, joilla varmennetaan Olkiluoto 3:n oikea ja turvallinen toiminta erilaisissa voimalaitoksen vikatilanteissa.

Olkiluoto 3:n koekäyttövaiheeseen sisältyy testejä, joilla Fingrid varmistaa sen oikean toiminnan erilaisissa sähköverkon käyttötilanteissa.

Ei kuitenkaan riitä, että voimalaitoksen oikea toiminta varmistetaan voimalaitoksen näkökulmasta, vaan sen pitää kyetä toimimaan oikein myös koko sähköjärjestelmän kannalta niin, että se tukee sähköjärjestelmän luotettavaa ja turvallista käyttöä, eikä missään tilanteessa vaaranna muiden sähköjärjestelmään liittyneiden sähkönsaantia. Tämän vuoksi Olkiluoto 3:n koekäyttövaiheeseen sisältyy testejä, joilla Fingrid varmistaa sen oikean toiminnan erilaisissa sähköverkon käyttötilanteissa.

Voimalaitoksen pitää kyetä toimimaan luotettavasti, vaikka sähköverkon jännite tai taajuus vaihtelevat.

Sähköverkon vikatilanteessa laitoksen täytyy tämän lisäksi tukea verkon toimintaa oikealla tavalla. Fingrid tulee testaamaan Olkiluoto 3:n vikatilanteiden sietoisuutta niin kutsutussa lähivikakokeessa, jossa kantaverkkoon tehdään lyhytaikainen, normaalia salamaniskua vastaava vika. Olkiluoto 3:n tulee testin aikana pystyä tukemaan kantaverkkoa ja toimimaan normaalisti vian poistuttua. Lisäksi testataan muun muassa, että Olkiluoto 3 kykenee sähköverkosta irtauduttuaan jatkamaan toimintaansa siten, että se tuottaa itse tarvitsemansa niin sanotun omakäyttösähkön. Näin se on valmiina kytkeytymään takaisin kantaverkkoon heti, kun tämä on mahdollista.

Olkiluoto 3:n koekäyttöohjelma sisältää useita testejä, joissa voimalaitoksen sähkönsyöttö kantaverkkoon keskeytetään salamannopeasti. Koska Olkiluoto 3 on yksi maailman suurimpia voimalaitosyksiköitä, nämä äkilliset tehomuutokset ovat osatehollakin toteutettuna huomattavan suuria. Tehomuutokset aiheuttavat koko pohjoismaisessa sähköverkossa näkyvän taajuusheilahduksen, eli Olkiluoto 3:n testien vaikutus huomataan muun muassa Kööpenhaminassa ja Oslossa saakka. Saman tyyppisiä taajuusmuutoksia tapahtuu vuosittain muutamia, tosin niiden aiheuttajana on usein huomattavasti pienempi tehomuutos kuin minkä Olkiluoto 3:n testaukset tulevat aiheuttamaan.

Voimalaitoksen perusteellinen testaus on paras tapa varmistaa Olkiluoto 3:n luotettava toiminta sen jälkeen, kun se siirtyy normaaliin kaupalliseen käyttöön.

Olkiluoto 3:n luotettavalla toiminnalla on merkittävä vaikutus sähköverkon vakaalle toiminnalle tulevina vuosina. Voimalaitoksen perusteellinen testaus on paras tapa varmistaa Olkiluoto 3:n luotettava toiminta sen jälkeen, kun se siirtyy normaaliin kaupalliseen käyttöön. Onkin tärkeää, että tulevien kuukausien aikana ei tingitä koekäytölle asetetuista vaatimuksista lyhytaikaisten vaikutusten vuoksi, vaan pidetään mielessä, että Olkiluoto 3 on rakennettu tuottamaan sähköä useita vuosikymmeniä.

Lue lisää aiheesta: Olkiluoto 3 kantaverkkoon

Minna Laasonen
vanhempi asiantuntija, Fingrid

Kirjoittaja on valmistautunut Olkiluoto 3:n koekäyttövaiheeseen Fingridissä yhdessä kollegoidensa kanssa vuodesta 2017 lähtien.

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lisää aiheesta
Lue myös
Jaa