Search
Close this search box.

Pohjoismaiden suurin akkuvarasto nousee Yllikkälään

Jaa
Kun ranskalainen uusiutuvan energian edelläkävijä Neoen halusi rakentaa Pohjoismaiden suurimman akkuvarastoyksikön Suomeen, Fingrid oli valmiina tarjoamaan apuaan. Neoen etsi sopivaa tonttia, johon Fingrid tarjosi ratkaisun.

Uuden akkuvaraston, Yllikkälä Power Reserve Onen, nimellisteho on 30 megawattia ja energiakapasiteetti 30 megawattituntia. Litiumioniakusto sijaitsee Etelä-Karjalassa, lähellä Lappeenrantaa. Rakennustyöt Yllikkälässä ovat käynnissä, ja akkuvarasto valmistuu tulevina kuukausina.

Neoenin mukaan kyseessä on ensimmäinen suuritehoinen akusto, joka kytketään Suomen sähköverkkoon. Yllikkälän akkuvarasto pystyy tasaamaan sähköverkon taajuuden muutoksia hyvin nopeasti, minkä arvioidaan hyödyttävän koko Suomen sähköjärjestelmää.

Asiakaspäällikkö Antero Reilander Fingridistä kertoo, että Neoen tiedusteli konsultin välityksellä lokakuussa 2019, olisiko Fingridillä ehdotusta hyvästä tontin paikasta Suomessa.

– Me tutkimme tilannetta koko maan osalta ja keskityimme sitten Yllikkälään, joka vaikutti erittäin hyvältä vaihtoehdolta Neoenin kannalta.

Kantaverkkoon kiinni tehokkaasti

Kehityspäällikkö Laetitia Prot Neoenilta toteaa, että Fingrid tarjosi ranskalaisyritykselle Yllikkälän tonttia, koska sen kautta yhteys kantaverkkoon oli nopein mahdollinen saavuttaa.

– Tontin sijainti on myös varsin strateginen, koska sen kautta kulkee 400 kilovoltin voimalinja Venäjälle. Tämän vuoksi voi olla hyödyllistä, että akusto on juuri siellä tukemassa verkon taajuutta hetkellisten ongelmien varalta – joskaan ne eivät ole kovin yleisiä, Prot arvioi.

Lokakuisen ensikontaktin jälkeen pyörät alkoivat pyöriä vinhasti. Fingridin asiantuntija Antti Tuovinen on ollut vastuussa ”kenttätyöstä” ja varmistanut, että Yllikkälän tontilla on kaikki, mitä Neoen tarvitsee toiminnan aloittamiseen.

– Normaalisti tällaisen projektin läpivieminen kestää pari vuotta, mutta nyt me olemme toimineet paljon nopeammalla aikataululla. Sen jälkeen kun vuokrasopimus tontista solmittiin joulukuussa 2019, me aloitimme työt, ja olemme nyt varustaneet tontin asianmukaisesti, Tuovinen kertoo.

Uusiutuvalle energialle vahvaa tukea

Neoenin tavoitteena on olla taajuuden vakauttamisen avaintoimija Suomessa, ja Yllikkälä Power One -yksikön rakentaminen tukee vahvasti tätä tavoitetta. Uusi akkuvarasto parantaa luotettavuutta ja optimoi sähköverkon vakauttamisen kustannuksia. Se myös helpottaa uusiutuvan energian projektien integrointia sähköjärjestelmään tulevaisuudessa.

Neoen ei ole varsinaisesti uusi toimija Suomessa, sillä se on ollut aktiivinen tuulivoimapuolella jo aiemmin. Hedetin ja Mutkalammen tuulivoimapuistojen kehittämisen jälkeen Neoen pyrkii myös merkittäväksi uusiutuvan energian toimijaksi Suomessa.

– Yllikkälä on yrityksemme avainprojekti, sillä se on suurin akkuvarastoyksikkömme Euroopassa. Se tukee Suomessa sijaitsevia uusiutuvan energian projektejamme erittäin hyvin, toteaa Prot.

Tinkimätöntä yhteistyötä

Antero Reilander kertoo, että vaikka Suomessa on nähty akkuvarastoprojekteja ennenkin, Yllikkälän projekti on ylivoimaisesti isoin. Hankkeen koosta huolimatta kaikki on rullannut eteenpäin sujuvasti.

– Tämä projekti osoittaa, että kun motivaatiota ja osaamista löytyy, voidaan asioita viedä läpi hyvin tehokkaasti, hän summaa.

Tiivis yhteistyö ja viestintä Neoenin ja Fingridin välillä on ollut ratkaisevan tärkeää projektin onnistumisen kannalta.

– Fingrid on mahdollistanut koko projektin tuomalla mukaan tehokasta tukea, joustavuutta ja luovuutta, kiittelee Prot.

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *