Search
Close this search box.

Pysäyttääkö myrsky tuulivoimalan?

Jaa
Tuulivoiman säävarmuutta ja kasvavaa tuulivoimarakentamista koskeviin kysymyksiimme vastasi tuulivoimayhtiö OX2:n maajohtaja ja Tuulivoimayhdistyksen hallituksen jäsen Teemu Loikkanen.

Onko tuulivoima säävarmaa?

Tuulivoimatuotanto sopii erittäin hyvin Suomeen, koska tuulivoimaa tuotetaan eniten kylminä talvikuukausina, jolloin myös energiankulutus on suurinta. Yleinen harhaluulo tyynistä pakkaspäivistä ei pidä paikkaansa, etenkään modernien tuulivoimaloiden napakorkeudella.

Tuulivoimalat pysäytetään, kun tuulennopeus nousee pidemmäksi aikaa 25–30 m/s
-tasolle, jolloin tuuli ylittää voimaloiden kestokyky- ja turvallisuusvaatimukset. Silloin siivet ajetaan sellaiseen asentoon, että ne ovat pois tuulesta ja voimalat sammutetaan. Tilastollisesti voimalat pysäyttäviä tuulennopeuksia esiintyy Suomessa vain hyvin harvoin.

Missä on paras paikka
tuulivoimatuotannolle?

Parhaat tuulennopeudet ovat vaarojen laella tai rannikolla, mutta tekniikan kehittymisen myötä tuulivoimaloita voidaan rakentaa entistä korkeammalle, jolloin myös sisämaan alueet ovat kannattavia rakentaa.

Miksi tuulivoimayksiköiden
koko kasvaa koko ajan?

Yleensä pyritään rakentamaan mahdollisimman suuria ja tehokkaita tuulivoimaloita, sillä ne tarkoittavat mahdollisimman halpaa tuotantokustannusta. Joskus kuitenkin joudutaan tekemään kompromisseja joko ympäristön, lupien tai maanomistuksen takia.
Tuulivoimaloiden siipien pituus on kasvanut viimeisen viiden vuoden aikana, eli nyt tuulesta saadaan merkittävästi enemmän energiaa kuin aikaisemmin.

Miten tuulivoima-alalla
menee juuri nyt?

Tekniikan kehittymisen myötä uutta tuulivoimatuotantoa rakennetaan Suomeen parhaillaan yhtä paljon, kuin sitä on nyt asennettuna ja nyt siis ilman yhteiskunnan taloudellista tukea. Nämä investointipäätökset ovat tulleet viimeisen 1,5 vuoden aikana. Tuulivoimasta on tullut edullisin tapa tuottaa sähköä Pohjois-maissa, mikä on upea todiste siitä, että energiamurros oikeasti totetuu. •

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *