Search
Close this search box.

Sähkö tuo investointeja Suomeen

Jaa
Luotettavat sähköverkot ovat yksi tärkeimmistä kansallisista kilpailukykytekijöistä vihreän siirtymän teollisissa hankkeissa.

Suomella on tuhannen taalan paikka luoda uutta teollisuutta, jolla ratkotaan maailman päästöongelmia.

Akkuteollisuudella ja puhtaalla teräksellä on iso vientipotentiaali. Vihreästä vedystä tehdyt jalosteet, kuten synteettiset polttoaineet meri- ja lentoliikenteeseen sekä fossiilittomat lannoitteet, ovat taatusti kasvavaa teollisuutta, jolla riittää kysyntää.

Moni vihreän siirtymän teollinen hanke nojaa vahvasti päästöttömästi tuotetun sähkön käyttöön.

Vihreään siirtymään liittyvä teollistuminen tarvitseekin hurjan määrän sähköä. Fingridin arvion mukaan teollisuuden investointien tuloksena Suomen sähkönkulutus voi kasvaa tällä vuosikymmenellä jopa 50 prosenttia!

Mikä tahansa sähkö ei kuitenkaan näissä kisoissa pärjää. Sähkön pitää olla päästötöntä, edullista ja varmaa. Sitä sähköä meiltä Suomesta löytyy.

Suomella on mahdollisuus tehdä vihreästä siirtymästä todellinen teollinen menestystarina.

Suomella on mahdollisuus tehdä vihreästä siirtymästä todellinen teollinen menestystarina ja hyvinvoinnin luoja. Sähköistämisessä kilpailuetumme perustuu monipuoliseen, puhtaaseen ja tehokkaaseen sähköntuotantoon.

Tämän vuosikymmenen aikana sähkön tuotannon merkittävä kasvu voidaan toteuttaa kilpailukyvyltään erinomaisella maatuulivoimalla – yhdellä edullisimmista uusiutuvista energialähteistä. Sitä on tulossa ja paljon, jos sähkön kysyntää vain riittää.

Paletti on valmis, kun kilpailukykyiseen tuotantoon yhdistetään vahvat sähköverkot, jotka kuljettavat sähkön luotettavasti tuotannosta kulutukseen. Luotettavat sähköverkot ovatkin nykymaailmassa yksi tärkeimmistä kansallisista kilpailukykytekijöistä vihreän siirtymän teollisissa hankkeissa.

Suomen lähtökohdat uuden ajan teollistumisessa ovat hyvät, mutta se ei saa tarkoittaa eristäytymistä muusta Euroopasta. Suomi hyötyy jatkossakin eurooppalaisten sähkömarkkinoiden tehokkuudesta ja integraatiosta. Saamme maamme rajojen takaa sähköä silloin, kun meillä ei tuule ja vastaavasti voimme myydä naapureille sähköä silloin, kun Suomessa on ”sähkötulva”.

Euroopan tasolla luodut sähkömarkkinoiden pelisäännöt tuovat myös investoijien kaipaamaa vakautta: markkinoiden pelisäännöt eivät altistu kansallisille päivän politiikan riskeille.

Päästötön, edullinen ja varma sähkö tuo investointeja Suomeen. Ei ihme, että Suomea hehkutetaan jo Euroopan unionin houkuttelevimmaksi vihreän energian markkinaksi.

Kansainvälinen kilpailu on kuitenkin kovaa. Menestystarinan toteuttamiseksi on tehtävä viisaita valintoja ja kovaa työtä. 

Jukka Ruusunen
Kirjoittaja on kantaverkkoyhtiö Fingridin toimitusjohtaja.
 

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *