Search
Close this search box.

Sähköllä puhdasta jälkeä

Jaa
Sunnuntaina 12.6.2022 Suomessa kulutettu sähkö oli Fingridin päästöarvion mukaan hetkellisesti ennätyspuhdasta. Trendi on ollut jo pitkään kohti entistä pienempiä päästöjä.

Asiantuntija Taneli Leiskamo Fingridiltä kertoo, että 12.6 saavutettiin historiallisen alhainen päästökerroin-lukema kulutetulle sähkölle: 24 g CO2/kWh.

”Sähkö oli tuolloin ennätyspuhdasta, koska suhteessa sähkön kulutukseen tarjolla oli paljon tuuli-, vesi- ja ydinvoimaa sekä vähäpäästöistä tuontisähköä Ruotsista ja Norjasta. Puhdasta sähköä pystyttiin siirtämään myös Suomesta Viroon tasasähköyhteyksillä.”

Suomen sähköjärjestelmän reaaliaikaisia päästöjä arvioidaan laskurilla, joka perustuu kantaverkon käytönvalvontajärjestelmän reaaliaikaisiin tuotanto-, kulutus- ja tuonti-/vientitietoihin ja eri tuotantomuodoille määritellyille päästökertoimille.

Ennätystä osattiin odottaa

Leiskamon mukaan matala lukema ei ollut yllätys. Vanhat mielikuvat sähkön likaisuudesta eivät ole enää pitkään aikaan vastanneet todellisuutta.

”Eri energiajärjestelmien varma toiminta on meille kaikille välttämätöntä. Samanaikaisesti energiasektori tietää päästönsä ja tuntee vastuunsa ilmastonmuutoksen hillinnässä. Esimerkiksi Suomen sähköntuotannon aiheuttamat päästöt ovat suorastaan romahtaneet parissa kymmenessä vuodessa ja suunta on kohti yhä matalampia päästöjä.”

Maamme sähköstä jo noin 90 prosenttia tuotetaan vuositasolla päästöttömästi.

Maamme sähköstä jo noin 90 prosenttia tuotetaan vuositasolla päästöttömästi, pääasiassa ydinvoimalla ja uusiutuvilla energialähteillä. Samaan aikaan myös Norjasta ja Ruotsista ostettu sähkö on hyvin puhdasta.

”Suomen kokonaispäästöistä sähköntuotanto kattaa noin kymmenesosan. Sähköntuotantomme ominaishiilidioksidipäästöt ovat keskiarvoltaan useita kertoja pienemmät kuin Euroopan talousalueen keskimääräisessä jäsenmaassa.”

Sähköllä voidaan korvata fossiilisia polttoaineita

Yritykset ja yksityishenkilöt voivat halutessaan suosia täysin päästöttömästi tuotettua sähköä. Tämän voi tehdä esimerkiksi pitkäaikaisten sähkönhankintasopimusten, sähkön alkuperäsertifikaattien tai omien tuotantolaitosten avulla.

”Verkkosähkö on tyypillisesti ympäristöystävällinen valinta.”

”Fingridin päästöarvion luvut osoittavat, että hankintalähteestä riippumatta fyysisesti käyttämämme verkkosähkö on tyypillisesti ympäristöystävällinen valinta”, Leiskamo korostaa.

Sähkön käytön ajankohta on kuitenkin hyvä tiedostaa hiilijalanjälkeä arvioitaessa. Päästöjä voidaan vähentää esimerkiksi ajoittamalla sähkön kulutusta kysyntäpiikkien ulkopuolelle tai hetkiin, jolloin on saatavilla paljon puhdasta sähköä.

Myös maamme eri teollisuudenalojen laatimissa vähähiilisyystiekartoissa korostetaan teollisuuden sähköistämisen merkitystä päästöjen vähentämisessä.

Oma vaikutuksensa sähköistymiseen ja sähkön ominaispäästöihin on myös Ukrainassa käytävällä sodalla ja sotaan liittyvillä pakotteilla. Länsimaat ovat irtaantumassa nopeutetulla aikataululla venäläisestä energiasta.

Uusi ennätys syntyy pian

Odotettavissa on, että nyt tehty ennätys rikotaan ja tämän vuoden keskiarvosta tulee matala.

”Olkiluoto 3 -ydinvoimalan käyttöönotto lisää järjestelmään merkittävän määrän päästötöntä sähköä.”

Myös tuulivoiman nykyinen rakennusvauhti lupaa puhdasta jälkeä: ”Tuulivoimaa rakennetaan tällä hetkellä yli 1000 megawatin verran vuodessa.”

Laskuri on hyödyllinen työkalu

Fingridin päästökerroinlaskuri on ollut käytössä vuodesta 2019.

”Laskurin avulla voidaan hahmottaa reaaliaikainen kokonaiskuva, mitä ei ennen pystytty tekemään”, asiantuntija Taneli Leiskamo Fingridistä kertoo.

Hänen mukaansa laskuri, josta näkee sähkönkäytön ympäristövaikutuksen, on hyödyllinen työkalu paitsi tutkijoille, myös yrityksille ja yksityishenkilöille.

Yritykset ovat myös pystyneet kehittämään ratkaisuja, jotka hyödyntävät sähkön hintatietoa, päästökertoimia ja kuormanohjausta sekä auttavat vähentämään energiakustannuksia ja päästöjä.

Katso reaaliaikaiset päästökerroin-, kulutus- ja tuotantotiedot täältä.

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *