Search
Close this search box.

Turvallisuuskulttuuri luodaan yhdessä

Jaa
Vuosi 2018 sujui työturvallisuuden näkökulmasta erittäin hyvin, mutta kehitystyö kohti yhä turvallisempaa työympäristöä jatkuu. Alkaneen vuoden 2019 työturvallisuusteemana on ”Turvallisuuskulttuuri luodaan yhdessä”.

Turvallisilla linjoilla -lehti on siirtynyt rohkeasti kohti uutta. Ensimmäinen lehtemme ilmestyi vuonna 2013 ja tämä on jo yhdestoista työturvallisuusjulkaisumme palvelutoimittajille. Työturvallisuus on Fingridille prioriteetti numero yksi kaikessa toiminnassa, jonka vuoksi päätimme liittää Turvallisilla linjoilla -lehden myös asiakaslehtemme liitteeksi.

Vuoden 2019 työturvallisuusteemanamme on ”Turvallisuuskulttuuri luodaan yhdessä”. Työturvallisuuden kehittäminen ja ylläpitäminen työmailla vaatii laajaa yhteistyötä palvelutoimittajien, asiakkaiden ja muiden sidosryhmien kanssa. Tämän vuoksi onkin luontevaa, että Turvallisilla linjoilla -lehti jaetaan työmaiden lisäksi myös muille sidosryhmille.

Vuodesta 2018 päällimmäisenä tunteena on kiitollisuus. Kiitos kuuluu kaikille Fingridin investointien ja kunnossapidon parissa työskennelleille, jotka ovat antaneet erinomaisen panoksensa työturvallisuuden kehittämiseksi ja ylläpitämiseksi. Kiitos myös siitä, että Fingridin työmailla on ollut turvallista työskennellä, eikä yhtään vakavaa työpaikkatapaturmaa ole sattunut.

Työturvallisuusvuosi 2018 meni loistavasti sekä reagoivilla että ennakoivilla mittareilla mitattuna. Saavutimme yhdistetylle työtapaturmataajuudelle asetetun tavoitteen (<5 poissaoloon johtanutta työpaikkatapaturmaa / miljoona tehtyä työtuntia). Yhdistetty työtapaturmataajuus vuodelle 2018 oli 3,2.

Parantamisen varaa on kuitenkin aina. Fingridin työmailta raportoitiin noin 120 läheltä piti -tilannetta, joista neljä luokiteltiin vakaviksi. Erittäin ilahduttavaa kuitenkin on, että turvallisuushavaintoja tehtiin huippumäärä, yli 500 kappaletta. Kannustankin kaikkia jatkamaan havaintojen tekemistä, jotta saamme tunnistettua vaaratekijät ennakoivasti.

Vuoden 2019 haastavana tavoitteena on säilyttää korkea työturvallisuuden taso matkalla kohti nollan tapaturman tavoitetta. Työtapaturmat aiheutuvat harvoin laiterikkojen kaltaisista teknisistä syistä. Useimmiten syynä on ihmisen toiminta, ja siksi työturvallisuudessa asenne ratkaisee. Työskennellään kaikki turvallisesti, ei oteta riskejä ja puututaan turvattomaan toimintaan jämäkästi. Puuttuminen on työkaverista välittämistä, ja se on jokaisen oikeus ja velvollisuus. Jatketaan työturvallisuuden kehittämistä ja ylläpitämistä yhdessä vuoden 2019 teeman mukaisesti.

Karri Koskinen
Työturvallisuuden erikoisasiantuntija

 

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *