Search
Close this search box.

Ukkosjohdin antaa salamalle reitin maahan ja suojaa sähköhäiriöissä

Jaa
Virtajohtojen yläpuolella sijaitsevat ukkosjohtimet siirtävät vikavirtaa maadoituksien kautta turvallisesti maahan. Huonosti johtavan maaperän takia voi olla tarve lisätä ukkosjohtimia.

Ukonilmalla sähkön siirron avojohtoverkko on altis häiriöille. Ukkosen vaikutuksia pyritään minimoimaan teknisillä ratkaisuilla. Yksi niistä on ukkosjohdin, jonka roolista kertoo Fingridin erikoisasiantuntija Heidi Oja.

Missä ukkosjohtimia on ja mitä varten?

Ukkosjohtimet sijaitsevat voimajohdoissa ylimpänä virtajohtimien yläpuolella. Kolmea virtajohdinta kohden on yleensä kaksi ukkosjohdinta, ja niitä on yleensä kaksi myös usean virtapiirin johtorakenteissa.

Uutta linjaa Orimattilassa.

Pylväältä toiselle johtavien ukkosjohtimien tehtävänä on napata voimajohdon kohdalle iskevät salamat ja johdattaa salamanvirta pylväsmaadoitusten kautta maahan ohi virtajohtimien. Tällöin ei synny häiriötä ja salamaniskusta huolimatta verkon käyttö jatkuu normaalisti.

Miten ukkosjohtimet toimivat vikatilanteissa?

Ukkosjohtimet auttavat myös voimajohdoilla sattuvissa vikatilanteissa pienentämällä vian vaikutuksia. Vikatilanteessa ukkosköydet yhdistävät eri pylväiden maadoitukset toisiinsa tehostaen maadoitusta ja samalla helpottaen suojauksen toimintaa. Lisäksi ukkosköydet pienentävät haitallista maan kautta kulkevaa virtaa johtamalla osan vikavirrasta, jolloin maadoitus- ja induktiojännitteet pienenevät merkittävästi.

Tarvitaanko jossakin enemmän ukkosjohtimia?

Tarve riippuu voimajohdon sijainnista. Siellä missä maaperä on huonosti johtavaa, kuten kallioisessa maastossa, voi olla tarve lisätä ukkosjohtimia. Useamman ukkosjohtimen ansiosta pylväsmaadoitukset voidaan tehokkaammin kytkeä toisiinsa ja maadoitus on tehokkaampaa. Mitä enemmän ukkosjohtimia on pylväällä, sitä suurempi osa vikavirrasta kulkee niiden kautta, ja maahan siirtyvä virta jää pienemmäksi sekä pysyy turvallisella tasolla.

Onko maassa oleva johdin vaarallinen?

Kaikkiin maassa oleviin johtimiin tulee suhtautua varoen, on hengenvaarallista mennä niiden lähelle. Johtimiin ei pidä koskea, vaan ilmoittaa niistä mahdollisimman pian Fingridin kantaverkkokeskukseen, paikallisen sähköverkkoyhtiön vikapäivystykseen tai hätäkeskukseen.

Kommentit

Yksi vastaus

  1. Fingridin viestinnälle tullut kysymys ja vastaus:
    Kysymys: Onko yleistä Suomessa, että taloihin asennetaan ukkosjohtimia, varsinkin Floridassa tämä on tapana.

    Vastaus: Ukkosenjohdattimet ovat yleisiä myös Suomessa. Tärkeää on, että esimerkiksi talon katolla oleva antenni on maadoitettu asiaankuuluvasti. Asiaan liittyvää lisäinfoa saa vaikkapa Ylen jutusta: https://yle.fi/uutiset/3-5397343

    Terveisin, Marjaana Kivioja/Fingridin viestintä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *