Search
Close this search box.

Varttitase koskettaa erilaisia toimijoita

Jaa
Varttitaseeseen siirtyminen koskettaa hyvin erilaisia toimijoita, joista kukin katsoo tilannetta oman toimintansa lähtökohdista. Kysyimme eri osapuolilta, miten varttitase vaikuttaa heidän toimintaansa.

Minnakaisa Ahonen
toimitusjohtaja, eSett:

Olemme aloittaneet muutoksen suunnittelun hyvissä ajoin. Yrityksemme toiminta käynnistyi vuonna 2017, ja olemme alusta asti ennakoineet tulevaa. On tärkeää, että Pohjoismaat kehittävät mallia yhdessä. Markkina hyötyy siitä, että toiminta ja järjestelmät ovat yhtenäisiä ja muutokset tehdään kaikkialla samaan aikaan. Toimimme yhdistävänä linkkinä Pohjoismaiden välillä ja olemme iloisia siitä, että vuoropuhelu hankkeessa on ollut kaikkien kanssa avointa ja ennakoivaa.”

 

Heikki Rantamäki
liiketoimintajohtaja, Pohjois-Karjalan Sähkö

Varttitaseen myötä hinnan vaihtelu lisääntyy ja kysyntäjoustopalvelut korostuvat. Vartin mittausjakso tuo muutoksia kaikkiin spot-hinnoiteltuihin tuotteisiin. Varttitase on hyvä asia, kunhan se toteutetaan oikein.

Myyjän kannalta reaaliaikaisen taseen ja tasesähkön hintojen seuraamisesta tulee kriittisen tärkeää. Taseen saattaminen tasapainoon on taloudellisesti merkittävää. Väärät ennusteet voivat tulla sähkönmyyjälle kalliiksi.”

 

Tero Karhumäki
toimitusjohtaja, Kuoreveden Sähkö

Muutos edellyttää monenlaisia valmisteluja, esimerkiksi tietojärjestelmien ja mittauslaitteiden päivittämistä. Meillä muutos onnistuu suureksi osaksi etäpäivityksillä. Kompaktina toimijana saamme muutokset tehtyä toivotussa aikataulussa. On tärkeää, että alan lukuisat toimijat tulkitsevat asioita samalla tavalla ja tekevät samoja asioita. Viestinnän tässä asiassa täytyy olla erittäin selkeää.”

 

Tommi Riski
salkunhoitaja, S-Voima

Sähkönkäyttäjille varttiin siirtyminen tuo lisäkustannuksia järjestelmien ja palvelusopimusten muutoksista. Palveluntarjoajille syntyy uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Kaikkien markkinapaikkojen siirtyessä varttiin voi varttitase tarjota myös kuluttajille mahdollisuuksia.

Kysynnän joustolla on ­jatkossa iso rooli energiajärjestelmän vakauttajana.  ­Kuluttajilla on oltava mahdollisuus osallistua markkinoille ilman merkittäviä investointeja myös siirtymäaikana. Verkkoliiketoiminnan rooli sähkömarkkinoilla on tehokkaan infran tarjoaminen markkinaosapuolten käyttöön. Muutokset eivät saa heikentää kilpailua sähkömarkkinoilla.”

 

Teija Pelkonen
tasevastaava, UPM

Automaation ja digitalisaation tarve lisääntyy. Tämä tuo mahdollisuuksia toimijoille, joilla on joustavaa tuotantoa ja kulutusta, sekä kyky optimoida omaa toimintaansa. UPM kehittää kaupankäynnin työkaluja tulevaisuuden markkinoille, ja tarjoamme palvelujamme myös muille teollisille sähkönkäyttäjille.

Olemme valmistautuneet muutokseen analysoimalla Fingridin toteutussuunnitelman vaikutukset UPM:n toimintaan niin tuottajana kuin kuluttajanakin ja arvioineet mittareiden ja järjestelmien päivitystarpeita. Olennaista onnistumisessa on muutostarpeiden tunnistaminen ajoissa.”

 

Risto Lappi
toimitusjohtaja, Vantaan Energia Sähköverkot

Meillä on käyttöpaikkoja yli 120 000, joiden kaikkien mittaus tulee muuttaa 15 minuutin jaksoihin. Tarve muutokseen on tullut hyvin nopealla aikataululla. Työtä ja kustannuksia on paljon, mutta kehitystarve on ymmärrettävä.

Siirtymävaihe on haasteellinen, kun käsitellään samanaikaisesti varttitietoa ja tuntitietoa. Järjestelmän on toimittava suurella varmuudella,  jotta asiakkaita voidaan laskuttaa oikein. Tietojärjestelmien ja mittalaitteiden toimittajilla on erittäin tärkeä rooli muutoksessa.”

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *