141016 Juho Tuominen testaa CR-laseja, Samsung
Juho Tuominen testaa CR-laseja.

Testiin valitut Gear VR -virtuaalilasit viritetään käyttöön liittämällä niihin saman valmistajan älypuhelin sekä halutut nappi- tai langattomat kuulokkeet. Sen jälkeen laite vain silmille ja tarranauhat kiinni niskan takaa. Kolmiulotteinen kokemus on valmiina alkamaan!

Ensin tosin täytyy ladata puhelimelle muutama applikaatio. Lasien avulla voi katsella 360-elokuvia tai tv-sarjoja esimerkiksi Netflixistä, pelata VR-pelejä, seurata YouTubea tai liikkua vaikkapa aurinkokuntasimulaattorilla. Aiemmin teknisesti vahvempaan 3D-pelikokemukseen tietokoneympäristössä tutustunut Juho Tuominen kokeili tätä kaikkea.

– VR-virtuaalilasien ”kevyt versio” yllätti positiivisesti. Hintaansa nähden ne antavat nautinnollisen kokemuksen esimerkiksi elokuvien katseluun. Olet kuin virtuaalisessa talossa, ja edessäsi on televisio, josta katsot leffan. 3G- tai 4G-liittymällä elokuva ei katkennut kertaakaan, ja myös puhelimen akku riitti useaksi tunniksi, kuvailee Tuominen.

Peleistä hän kokeili muun muassa laitteen mukana tullutta Anshar Wars -avaruuslentopeliä – vauhtia potkien.

– VR-pelit reagoivat intuitiivisesti katseeseen ja pään kääntämiseen, liikkuminen tapahtuu katseen suuntaan. Lisäsin 360-ympäristön tunnelmaa istumalla itse työtuolissa ja pyörimällä ympäri. Vaikka pelissä ei ole pitkiä kenttiä, sen pelimekaniikka ja grafiikka toimivat hyvin ja antavat aidon 3D-tuntuman.

Entä miten työmatka sujui mustan laatikon kanssa?

– Lähiliikenteen bussimatkalle nämä eivät oikein sovellu. Kun näytön suuntaa ei voi lukita, bussin nopeat käännökset saavat kääntämään päätä ja kuvakulma muuttuu vähän väliä. Sen sijaan pitkiä matkoja varten aion itsekin hankkia nämä lasit elokuvien katselua ajatellen. Ja voisin kyllä suositella aika monen ikäiselle ja -tasoiselle käyttäjälle, tämä vie kyllä uusiin ulottuvuuksiin.