Search
Close this search box.

Mieti ennen kuin toimit!

Jaa
Vuosi 2021 alkaa työturvallisuuskampanjalla, jonka tavoitteena on juurruttaa ”mieti ennen kuin toimit” -ajattelutapa pysyväksi käytännöksi kaikkeen tekemiseen, kirjoittaa Fingridin omaisuuden hallinnan johtaja Timo Kiiveri.

Työturvallisuuden näkökulmasta vuosi 2020 meni Fingridin työmailla surkeasti – enkä viittaa tällä koronavirusepidemiaan. Koronan haitta- ja terveysvaikutukset minimoitiin koko toimitusketjussa erittäin onnistuneesti, siitä suuret kiitokset kaikille toimijoille.

Vuoden 2020 aikana kaikkiaan 16 ihmistä ei päässyt terveenä ja turvallisesti kotiin Fingridin työmailta. Siinä on 16 ihmistä liikaa. Olemme miettineet, miksi työturvallisuuden taso oli tilastollisesti näin heikko työmaillamme viime vuonna. Onko syynä 2020 alkuvuodesta lanseerattu Kristallin kirkas raja -konsepti? Tulimme kuitenkin johtopäätöksen, että tämä ei voi olla syynä. Kaikkien osapuolten intressissä kun on turvallinen ja tapaturmaton työympäristö.

Fingridin omaisuuden hallinnan johtaja Timo Kiiveri.

Entä sitten tapaturmien juurisyyt? Kyllä, paljon tapahtui liukastumisia ja erilaisia kompurointeja. Jokainen metsässä kävellyt, juossut tai suunnistanut tietää, kuinka helposti jalka lipeää tai löytää pehmeän maastonkohdan. Vaikeat ympäristöolosuhteet selittävät siis osan tapaturmista. Kaikkia viime vuonna sattuneita tapaturmia yhdistää myös se, että ne olisi voitu ennaltaehkäistä miettimällä työn turvallista suorittamista ennen toimeen ryhtymistä.

Positiivista viime vuodessa oli reilun 50 prosentin kasvu turvavarttien lukumäärässä. Lisäksi vuoden lopulla järjestetyssä turvallisuushavaintokampanjassa tuli loistavia turvallisuushavaintoja ja -ideoita. Asenne on siis kohdallaan ja turvavartit ennakoivana työturvallisuustyönä ovat osa normaalia toimintaa. Näiden päälle on hyvä rakentaa entistä parempaa turvallisuuskulttuuria.

Mieti ennen kuin toimit! Tuumaa hetki! Ota kaksi askelta taakse ja pohdi kaksi minuuttia, mitä olet tekemässä ennen kuin aloitat! Vuosi 2021 alkaa työturvallisuuskampanjalla, jonka tavoitteena on juurruttaa ”mieti ennen kuin toimit” -ajattelutapa pysyväksi käytännöksi kaikkeen tekemiseen.
Nolla tapaturmaa -tavoite on edelleen voimassa, ja siitä emme tingi.

Timo Kiiveri
johtaja, omaisuuden hallinta
Fingrid

Kommentit

3 Responses

  1. Juttua lukiessa jäin miettimään, että käytännössä samat urakoitsijat rakentavat eri verkkoyhtiöille, mutta tapaturmamäärissä on selkeitä yhtiökohtaisia eroja. Ts. johtamisella ja toimintakulttuurilla on merkitystä. Tsemppiä turvallisuuskulttuurin kehittämiseen!

  2. Kiitos ! Näin se on, johtamisella ja tavoiteasetannalla on suuri merkitys. Ja asenne se on joka lopulta ratkaisee. On erittäin hyvä että koko alalla turvallisuus on nykyään keskiössä. Yhteistyötä ja jatkuvaa parantamista tämä turvallisuustyö on.

  3. Noin yleisesti tuli mieleen: toimintakulttuurin vaaliminen ja kehittäminen, siten että kaikki toimijat pystyisivät tasalaatuiseen, ennustettavaan toimintatapaan kenttäolosuhteissa, voi vaatia myös pientä tyrkkäystä asiakkaalta olemassaolevan viestimisen lisäksi esim. jokaisen työn aloittamista ennen on tehty myös turvallisuus checklist, jossa varmistetaan kohta kohdalta, että näin on myös tehty osana laatuvaatimuksia (tekijäkohtainen riskien arviointi). Tältä pohjalta syntyvä data ohjaa myös niihin toimiin ja toimijoihin, jotka kaipaavat ‘täsmäoppimista’ yleisen oppimisen lisäksi.

    Systeemin kehittymisen kannalta oleellinen tapahtuu, kun tuodaan defectit näkyväksi ja halutaan saada oppimista aikaiseksi ennakoivasti. Systeemi (sis.ihmiset) on tuonut esiin 16 valitettavaa tapahtumaa , oppiminen ja kehittäminen menee eteenpäin kohti turvallisempaa ja laadukkaampaa toimintakulttuuria sekä edelleen laadukkaampaa työtä. Seeks perfection-improvement tavoitteen mukaisessa toiminnassa tai vaikkapa tuotantojärjestelmässä hyvä puoli on continuous learning, mikä Timon tekstistä tulee hyvin ilmi. Asenne ratkaisee, myös oppimaan parempi työtapoja. Tsemppiä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *