Search
Close this search box.

Sähkövarasto taipuu moneen

Jaa
Sähkövarastoilla voidaan suojautua huippuhinnoilta, tasata kulutushuippuja ja varmistaa varavoiman saanti. Niitä voidaan hyödyntää myös taajuusreservimarkkinoilla.

Sähkön nopeat hintavaihtelut olivat toimitusjohtaja Oskari Jaakkolan mukaan keskeinen syy, miksi vuonna 2021 perustettu Cactos Oy ryhtyi valmistamaan sähkönvarastointijärjestelmiä.

Nopeilta hintamuutoksilta suojautumisen lisäksi sähkön varastoinnilla kyetään tasaamaan kulutushuippuja ja varmistamaan varavoiman saanti. Näiden lisäksi varastojen avulla pystytään tarjoamaan kantaverkkoyhtiölle reservituotteita.

Cactos aloitti sähkövarastojen tuotannon käyttämällä käytettyjä Teslan akkuja. Kovan kysynnän johdosta tuotantoa ei voitu laskea vain käytettyjen akkujen saatavuuden varaan, joten yhtiö kehitti myös uusista rautafosfaattikennoista valmistetun tuotteen. Nyt niiden osuus tuotannosta on jo 90 prosenttia.

”Uusien akkujen komponenttien hinnat ovat pudonneet niin paljon, että niistä rakennettu laite tulee jo halvemmaksi kuin kierrätysakuista valmistettu”, Jaakkola kertoo.

Sähkövarastoja hankkivat teollisen mittakaavan yritykset, joilla on vähintään 3 x 63 -ampeerinen liittymä. Cactoksen pienin toimittama yksikkö on 100 kilowattituntia ja suurin kokonaisuus 2,5 megawattituntia.

Iso asiakasryhmä ovat logistiikkakeskukset, joissa lastinkäsittelylaitteet ja yhä useammin myös jakeluliikenne ovat sähkökäyttöisiä, ja monilla keskuksilla on myös aurinkopaneeleita tuottamassa varastointiinkin riittävää sähköä. Lisäksi sähkövarastoja hankkivat muun muassa kiinteistöt, teollisuuslaitokset ja maatilat.

”Tehontarve monissa kiinteistöissä on noussut yli sen, mitä nykyisten liittymien kautta verkosta on mahdollista antaa, ja akkuja tarvitaan tasaamaan kulutusta”, Jaakkola kertoo.

Cactoksen pilvipalveluun yhteydessä olevat sähkövarastot osallistuvat verkon kysyntää ja tarjontaa tasapainottavalle taajuusreservimarkkinalle. Sitä varten älykkäät sähkövarastot mittaavat taajuutta paikallisesti ja joko lataavat tai purkavat latausta tarpeen mukaisesti.

”Tarjoamme sähkövarastot asiakkaillemme palveluna. Asiakkaamme ovat kiinnostuneita reservimarkkinoista, koska sieltä saatava tuotto vähentää heidän kuukausimaksuaan.”

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *