Search
Close this search box.

Suomi rakentaa uutta teollista menestystarinaa

Jaa
Suomella on mahdollisuus tehdä vihreästä siirtymästä todellinen teollinen menestystarina ja hyvinvoinnin luoja.

Suomella on tuhannen taalan paikka luoda uutta teollisuutta, jolla ratkotaan maailman päästöongelmia.

Akkuteollisuudella ja puhtaalla teräksellä on iso vientipotentiaali. Vihreästä vedystä tehdyt jalosteet kuten synteettiset polttoaineet meri- ja lentoliikenteeseen sekä fossiilittomat lannoitteet ovat kasvavaa teollisuutta, jolla riittää kysyntää.

Uudenlainen teollistuminen tarvitsee hurjan määrän sähköä. Fingridin arvion mukaan teollisuuden investointien tuloksena Suomen sähkönkulutus voi kasvaa tällä vuosikymmenellä jopa 50 prosenttia.

Mikä tahansa sähkö ei kuitenkaan näissä kisoissa pärjää. Sähkön pitää olla päästötöntä, edullista ja varmaa. Ja sitä sähköä meiltä Suomesta löytyy.

Suomella on mahdollisuus tehdä vihreästä siirtymästä todellinen teollinen menestystarina ja hyvinvoinnin luoja. Sähköistämisessä kilpailuetumme perustuu monipuoliseen, puhtaaseen ja tehokkaaseen sähköntuotantoon. Tämän vuosikymmenen aikana sähkön tuotannon merkittävä kasvu voidaan toteuttaa kilpailukyvyltään erinomaisella maatuulivoimalla – yhdellä edullisimmista uusiutuvista energialähteistä. Sitä on tulossa ja paljon, jos sähkön kysyntää vain riittää.

Paletti on valmis, kun kilpailukykyiseen tuotantoon yhdistetään vahvat sähköverkot, jotka kuljettavat sähkön luotettavasti tuotannosta kulutukseen. Luotettavat sähköverkot ovatkin nykymaailmassa yksi tärkeimmistä kansallisista kilpailukykytekijöistä vihreän siirtymän teollisissa hankkeissa.

Toivottavasti Suomen uusi eduskunta ja hallitus edesauttavat kehitystä.

Päästötön, edullinen ja varma sähkö tuo investointeja Suomeen. Kansainvälinen kilpailu on
kuitenkin kovaa. Menestystarinan toteuttamiseksi on tehtävä viisaita valintoja ja kovaa työtä.

Toivottavasti Suomen uusi eduskunta ja hallitus edesauttavat osaltaan tätä kehitystä.

Fingridin suunnalta seuraavat vinkit: Luvitusprosesseihin on saatava vauhtia. Itä-Suomen tutkaongelmaan pitää löytää käytännön ratkaisu. Hallituksen on myös syytä pohtia, miten maahan saadaan pikaisella aikataululla uutta sähkön saantia varmistavaa sähkön tuotantoa.

Uudenlainen energiamaailma vaatii päättäjiltämme kykyä katsoa eteenpäin!

Jukka Ruusunen
toimitusjohtaja
Fingrid

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *