Search
Close this search box.

Joustoa kotitöihin Tuntihinta-sovelluksen avulla

Jaa
Fingridin Tuntihinta-sovellus, joka kertoo seuraavan päivän sähkön hinnan tuntikohtaisesti, on ollut Suomen ladatuimpia sovelluksia viime viikkojen aikana. Yksi sen innokkaista käyttäjistä on Seija Uusitalo.

Seija Uusitalon sähkösopimus vaihtui viime keväänä pörssisähköön aikaisemman kiinteähintaisen sopimuksen jälkeen. 

”Koska sähkö oli ollut halpaa, en ollut erityisemmin kiinnittänyt huomiota sähkön kulutukseeni. Mutta kun sopimus vaihtui pörssisähköksi ja sähkön hinta alkoi kesän korvalla nousta, alkoi tilanne vähän huolettaakin”, hän kertoo.

Twitterissä Uusitalo huomasi käytävän keskustelua Fingridin Tuntihinta-sovelluksesta, otti vinkistä vaarin ja latasi sovelluksen puhelimeensa. 

”Nyt olen ihan koukussa. Katson joka päivä Tuntihinnasta seuraavan päivän sähkön hinnat.” 

Seija Uusitalo kertoo tarkistavansa seuraavan päivän sähkön hinnan Tuntihinta-sovelluksesta päivittäin.

Uusitalo asuu Vantaalla kerrostalossa, jossa lämmitysmuotona on kaukolämpö.

”Sähkönkäyttö yksineläjälle kerrostalossa on hyvin maltillista. Se, missä erityisesti mietin keinoja säästää sähköä, on sähkölämmitteinen kakkoskotini Vihdissä.”

Kerrostalossa Uusitalo keittää kahvit ja valmistaa ruuat silloin kun haluaa, mutta käynnistää tiski- ja pyykinpesukoneet halvemmilla tunneilla. 

”Voin ajoittaa omaa sähkön käyttöäni, kun Tuntihinta-apin avulla tiedän, milloin halvat tunnit ovat.”

Maalla, sähkölämmitteisessä omakotitalossa, suurimpia sähkön kuluttajia ovat sähkölämmitys ja lämminvesivaraaja. Siellä Uusitalo seuraa tarkemmin sähkön kulutustaan.

”Perussähkön kulutus on vähentynyt, kun vanha lämminvesivaraaja tuli tiensä päähän ja tilalle asennettiin energiatehokkaampi uusi varaaja. Vielä näin alkusyksystä lämmitykseen ei ole kulunut sähköä, mutta toivottavasti kesällä asennettu ilmalämpöpumppu tulee laskemaan lämmityskuluja.”  

Ilmasto ja ympäristö mielessä

Vaikkei sähkön tuntihinta joka päivä vaikutakaan Uusitalon omaan sähkön käyttöön, seuraa hän Tuntihinta-sovelluksesta sähkön hinnan ja sähkömarkkinoiden kehitystä yleisesti, erityisesti ympäristönäkökulmasta.

”Olen inspiroitunut ja motivoitunut säästämään sähköä – en pelkästään rahan takia, joka on tietysti hyvä motivaattori, mutta ilmaston vuoksi. Joustamalla energian käytössä voitaisiin vaikuttaa ympäristön kannalta isompaan kuvaan pitkällä aikavälillä.”

Sähkön hinta puhuttaa, ja aiheesta on Uusitalonkin tuttavapiirissä käyty keskusteluja. Monille Uusitalo on jo ehtinyt mainostaa Tuntihinta-sovellusta.

”Se on ihan ehdoton niille, joilla on pörssisähkö.”

”Sähkön säästämiseen minua motivoi rahallisen säästön lisäksi etenkin ympäristönäkökulma”, Seija Uusitalo kertoo.

Tuntihinta-sovellus auttaa säästämään sähköä

Fingrid julkaisee iltapäivisin Tuntihinta-sovelluksessa seuraavan päivän pörssisähkön hintatiedot tunneittain sekä graafisesti että taulukkona.

Sovelluksessa käyttäjä voi valita nähtäväkseen pelkän pörssihinnan, tai hinnan, johon sisältyy arvonlisävero, tai hinnan, johon on lisätty myös myyjän marginaali. Lisäksi sovellukseen voi asentaa hälytysrajat esimerkiksi niihin kohtiin, kun sähkö on erityisen kallista tai erityisen halpaa.

Tuntihinta-sovellus sai alkunsa 10 vuotta sitten Kysyntäjousto-projektissa. Sen yhteydessä järjestettiin Fingridin sisäinen ideakilpailu, jonka parhaista paloista päädyttiin luomaan Tuntihinta-sovellus.

”Siihen aikaan monille oli tuntematonta, että sähkön pörssihinta vaihtelee tunneittain. Tiedon lisäämiseksi halut-tiin tuoda helppo kanava, josta kuluttajat voisivat itse seurata hinnan vaihtelua. Toisena ajatuksena oli innostaa erilaisten automaatioratkaisujen rakentajia hyödyntämään edullisia tuntihintoja ja kehittämään automatiikkaa niiden pohjalle”, kertoo yksikön päällikkö Jonne Jäppinen.

Sovelluksen ilmestyttyä sitä latasivat etupäässä sähköalan ihmiset, mutta elokuusta alkaen latausten määrä on yllättänyt. Tuntihinta on viime viikkoina ollut eniten tai toiseksi eniten ladattu ilmainen sovellus.

Ajoittamisella säästöä

Tuntihinta-sovelluksen avulla voi ajoittaa sähkön käyttöään edullisempien tuntien ajaksi ja välttää sähkölaitteiden käyttöä kalliiden tuntien aikana.
Pörssisähkösopimuksen tehneille ajoittamisella voi pienentää sähkölaskuaan, ja kiinteähintaisen sopimuksen tehneet voivat helpottaa sähköverkon kuormitusta.

Tuntihinta-palvelua kehitetään jatkuvasti niin, että sovellus olisi mahdollisimman helppokäyttöinen ja selkeä. Parhaillaan selkeytetään grafiikkaa.

Moni on toivonut sähkön hintatietoja pitemmälle aikavälille. Se ei kuitenkaan ole mahdollista, sillä pörssissä noteerataan hinnat vain seuraavalle päivälle. Jäppisellä on kuitenkin antaa vinkki:

”Kannattaa seurata, mitä meteorologit kertovat: jos sääennuste lupaa länsirannikolle tai Lappiin tuulta, sähkö on edullista. Silloin kannattaa pistää pyykit pesuun.”

Tuntihinta-mobiilisovellus on maksuton, ja se on julkaistu Windows Phone-, Android- ja IPhone -puhelimiin.