Search
Close this search box.

Kansainvälinen sertifikaatti kasvattaa projektiosaamista

Jaa
Fingrid on järjestänyt projektipäällikkökoulutusta yhdessä Projekti-Instituutin kanssa vuosien 2017 ja 2018 aikana. Koulutuksen päätteeksi päälliköt ovat voineet suorittaa kansainvälisen järjestelmän mukaisen sertifikaatin.

Sähköverkon rakennushankkeet ovat isoja kokonaisuuksia, joissa projektipäälliköiltä vaaditaan paljon. Teknisen puolen lisäksi pitää osata johtaa ihmisiä, toimia vastuullisesti sekä tuntea työturvallisuus- ja ympäristöasiat.

– Halusimme vahvistaa projektipäälliköiden yhtenäisiä toimintatapoja sekä ammattimaista projektinjohtamistaitoa, kertoo Fingridin kehityspäällikkö Meri Viikari.

Viikari oli mukana koulutuksen suunnittelu- ja ideointivaiheessa. Koulutuksen sisältö suunniteltiin yhdessä Projekti-Instituutin kanssa. Koulutus ja valmennusohjelma kestivät noin puoli vuotta. Niiden päätteeksi osallistujille tarjottiin mahdollisuus suorittaa sertifikaatti.

Koulutukseen osallistui projektipäälliköitä Fingridistä ja muista energia-alan yrityksistä.

– Päälliköt pääsivät jakamaan ajatuksia ja kokemuksia. He saivat uusia ideoita talon ulkopuolelta, sanoo Viikari.

Kaikki projektipäälliköt kouluttautuvat

Sertifikaatti on näkyvä osoitus siitä, että henkilö on ammattimainen projektipäällikkö. Tärkeintä koulutuksessa oli silti oman osaamisen kehittäminen ja verkostoituminen.

Sertifiointi tehtiin kansainvälisen IPMA-sertifioinnin (International Project Management Association) mukaan. IPMA-sertifikaatteja myönnetään maailmassa vuosittain yli 23 000 kappaletta. Järjestelmä on käytössä 66 maassa. Sertifikaatissa on neljä tasoa: A-, B-, C- ja D-taso.

Fingridistä koulutukseen osallistuivat kaikki projektipäälliköt. Tähän mennessä sertifikaatin on suorittanut kuusi päällikköä.

Sertifikaatti vaatii teoriaa, käytäntöä ja tentin

Fingridin rakentamispäällikkö Daniel Kuosa osallistui vuosi sitten syksyllä projektipäälliköiden koulutukseen ja suoritti sen päätteeksi C-tason sertifikaatin. Siihen kuului projektinhallinnan teoriaa, työpajatyöskentelyä ja kirjallinen tentti.

Kuosan mielestä koulutuksen suurin anti oli se, että siellä pysähdyttiin rauhassa miettimään, mitä hyvä projektinhallinta on. Eri toimialoilla se voi tarkoittaa eri asioita.

Kaikissa projekteissa on kuitenkin myös samankaltaisia elementtejä.

– Hyvä projektipäällikkö voi ottaa minkä tahansa asian vedettäväkseen samoilla projektinhallinnan taidoilla, kunhan on systemaattinen. Työtä ei tehdä pelkästään omalla asiantuntemuksella, vaan myös projektinhallinnan keinoin, Kuosa kiteyttää.