Search
Close this search box.

Kohti päästötöntä sähköä ja lämmitystä

Jaa
Varman energiaremontoidut vuokra-asunnot tekevät arjesta varsin ympäristöystävällistä.

Työeläkeyhtiö Varmalla on eri puolella Suomea kuutisenkymmentä asuinkiinteistöä, joissa on kaikkiaan noin 4 000 vuokrattavaa asuntoa. Uusia asuntokohteita rakennetaan vuosittain.

Vuoden 2021 lopulla Varmassa ryhdyttiin tekemään kolmatta usean asuinkohteen energiaremonttikokonaisuutta.

”Vastuullisuus on meillä vaikuttava teema kaikessa toiminnassamme ja iso osa myös strategiaa”, kertoo Varman asuntosalkunhoitaja Sarianna Sipola.

Vastuullisuustavoitteet ohjaavat Varmassa kaikkia sijoituksia, olipa kyse sitten osake- tai kiinteistösijoituksista.

”Olemme sitoutuneet siihen, että vuoteen 2025 mennessä 25 prosenttia sijoituksistamme menee ilmastoallokaatioon, eli muodostaa ilmastoystävällisen sijoituskokonaisuuden.”

Työeläkeyhtiön vuokra-asunnoissa jatkettiin viime vuoden lopulla konkreettisia ilmastotekoja, kun sen omistamissa yhdeksässä kerrostalossa aloitettiin mittavat energiaremontit. Tavoitteena on, että vuoteen 2025 mennessä kaikissa kiinteistöissä on päästötön sähkö ja vuoteen 2030 mennessä myös päästötön
lämpö.

Tavoitteet ovat kovat, mutta Sarianna Sipola pitää niitä realistisina:

”Olemme tehneet jo nyt todella paljon ja päässeet näkyvin harppauksin eteenpäin. Asuntokohteissa on aloitettu sieltä, missä on ollut paras potentiaali.”

Alkukartoituksesta vauhdikkaasti eteenpäin

Mittavien energiaremonttien suunnittelu alkoi Varmassa vuonna 2019. Silloin tehtiin koko asuntosalkun kohteiden kartoitus, jossa käytiin läpi jokainen kohde.

Tilanne elää, sillä teknologia, ympäristö, materiaalit ja ratkaisut muuttuvat, joten kertaalleen tehty kartoitus ei riitä. Siksi Varmassa tehdäänkin jo uutta kartoitusta.

Käytännössä energiaremontista suurin toimenpide on siirtyminen maalämpöön.

”Tällöin koko kiinteistön lämmöntuotanto on mahdollista saada päästöttömäksi. On kuitenkin kohteita, joissa kaukolämpö on jätetty rinnalle”, Sipola sanoo.

Varma asennuttaa myös muun muassa aurinkovoimaloita kiinteistöjen katoille, hyödyntää erilaisia lämpöpumppuja, tehostaa lämmön talteenottoa, vaihdattaa valaistusta ledivalaistukseen sekä testaa ja säätää asetuksia.

”Katsomme aina tilanne- ja kohdekohtaisesti, mitkä toimet ovat kussakin kohteessa tarpeen ja hyödyllisiä – kaikki rakennukset ovat uniikkeja omalla tavallaan.”

Tietyt reunaehdot on myös huomioitava, kuten esimerkiksi se, millä paikkakunnalla toimitaan, millainen
tontti on kyseessä, kuinka vanha rakennus on ja mikä on energiatehokkuuden lähtötaso.

Miljoonien investointi

Nyt tehdyt ja työn alla olevat remontit kohdistuvat reiluun 1 300 asuntoon.

”Uskon, että kaikki isot toimijat tekevät vastuullisuustoimia ja remontteja, mutta tiedossani ei ole tämän mittaluokan – eli koko asuntosalkun kokoista – toimintaa, jossa on kymmeniä kohteita”, Sipola toteaa.

Säännölliset asiakastyytyväisyyskyselyt kertovat, että vastuullisuusasiat kiinnostavat myös vuokralaisia. Tehty energiaremontti ei tunnu asumisen arjessa mitenkään, mutta sen seuraukset ovat merkittävät.

”Tiedämme, että asukkaamme pitävät vastuullisuutta tärkeänä. Se on yksi syy, miksi näihin toimiin on haluttu lähteä”, Sipola toteaa.

Vuokralaisille energiaremontista ei koidu kustannuksia, mutta Varmalle kyseessä on miljoonainvestointi.

”Investoinnit maksavat kyllä itsensä takaisin, kun remonteilla saadaan laskettua kustannuksia.”

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *