- Mitä ovat sähkökattilat ja missä niitä käytetään?
Sähkökattilan vesisäiliö toimii kuumavesivaraajana, josta johdetaan lämpöä kaukolämpöverkostoon.
Sähkökattiloita hyödynnetään kaukolämpöyhtiöissä kotien, koulujen ja liikehuoneistojen lämmittämiseen tai teollisuudessa prosessien lämmöksi.
Perinteisesti kaukolämpöä on tuotettu fossiilisilla energialähteillä, kuten hiilellä tai maakaasulla. Sähkö on puhdas ja hinnaltaan kilpailukykyinen vaihtoehto nopeaan vihreään siirtymään.
Carunan jakelualueella sähkökattiloiden määrä on reilun vuoden aikana kasvanut valtavasti. Ensimmäisenä suuria sähkökattiloita kysyttiin isoihin kaupunkeihin, mutta nyt niistä ovat kiinnostuneet kaikenkokoiset kaupungit ja taajamat. - Mitä sähkökattilat merkitsevät paikallisille sähköjakeluyhtiöille?
Kyse on valtavasta muutoksesta.
Lämmön tarve kaupungissa on tyypillisesti sähköksi muutettuna huomattavasti suurempi kuin muu kaupungin sähkönkäyttö. Jos koko kaupungin kaukolämpö sähköistetään, se merkitsee sähköntarpeen kaksinkertaistumista. Suurin haaste onkin, miten sähköverkon kapasiteettia riittää paikallisilla jakeluverkkoyhtiöillä ja Fingridin kantaverkossa.
Sähkökattilan rakentaminen on todella nopeaa, mutta sähköverkon rakentaminen on hidasta ja vie vuosia. Sähköntarve on vähäisempi pienemmissä kaupungeissa ja taajamissa, joissa on kaukolämpöverkko, mutta lämmöntarve voi olla jopa isompi kuin koko taajaman sähkönkulutus. Sielläkin sähkönkulutus voi siis sähkökattilan myötä kaksinkertaistua, joten muutos on suuri.
Kaikilla verkkoyhtiöillä on haasteena se, pystytäänkö investoimaan sähköverkkoon niin paljon kuin mitä sähköistyminen edellyttäisi. - Miten sähkökattiloista saadaan parhaiten tehoja?
Parhaimmillaan sähkökattilat ovat joustavia, jos ne yhdistetään lämpöakkuihin. Tällöin ei varastoida sähköä, vaan silloin kun tuulee, käytetään sähkökattilaa. Lämpöä sen sijaan varastoidaan, jolloin sähkön vaihtelevuutta voidaan tasata.
Jaa