Search
Close this search box.

Saumatonta yhteistyötä kantaverkkoyhtiöiden kesken

Jaa
Fingridin, ruotsalaisen Svenska kraftnätin ja virolaisen Eleringin kumppanuus on monipuolista. Tavoitteena on yhtenäinen ja mahdollisimman vähähiilinen sähköjärjestelmä, jonka avulla kaikki maat saavat sähköä markkinahintaan.

Yhtenäiset eurooppalaiset sähkömarkkinat perustuvat toimiville rajasiirtoyhteyksille. Fingridin HVDC & FACTS * -yksikön päällikkö Kimmo Nepola pitää tärkeänä, että näillä markkinoilla on koko tuotantopaletti käytettävissä.

”Tuulivoiman merkitys kasvaa kaiken aikaa, mutta myös ydinvoimalla ja vesivoimalla on tärkeä asema uusiutuvien energiamuotojen tuotantovaihtelun tasaajana ja energian saatavuuden takaajana. Rajasiirtoyhteyksien avulla sähkön hintavaihtelut pysyvät pienempinä. Energiamurros vaatii vahvat siirtoyhteydet, jotta voimme tasapainottaa tuotantoa ja kulutusta”, hän sanoo.

Viime vuosien merkittävimmät rajasiirtoyhteyksien muutokset ovat liittyneet vihreään siirtymään ja Venäjän sotaan Ukrainassa. Venäjän ja Suomen välillä sähkön vienti on loppunut täysin sodan seurauksena.

Suomen, Ruotsin ja Viron kantaverkkoyhtiöillä on erinomaiset suhteet, ja ne tekevät monenlaista yhteistyötä.

Teemme muun muassa suunnittelu- ja tutkimustyötä yhteisvoimin.

”Tuemme toisiamme, jos naapurimaalla on esimerkiksi ongelmia siirtoyhteyksien kanssa. Lainaamme varaosia, vaihdamme tietoa ja kokemuksia, sovitamme keskeytysajat yhteen sekä siirrämme korvaavaa sähköä toisillemme tarpeen mukaan. Kun rakennamme tai uusimme yhteisiä siirtoyhteyksiä, teemme suunnittelu- ja tutkimustyötä yhteisvoimin. Tällä hetkellä esimerkiksi uusimme HVDC-yhteyksiä ohjaavia automaatiojärjestelmiä ja teemme merenpohjatutkimusta.”

Toimivaan yhteistyöhön kuuluvat myös jatkuvat huoltotoimet.

”Rajasiirtoyhteyksissämme on hämmästyttävän vähän ongelmia, ja toimivuuden eteen tehdään paljon työtä. On hienoa, että jokaisella näistä kantaverkkoyhtiöistä on tahtoa pitää siirtoyhteydet kunnossa. On selvää, että arvostamme toisiamme”, Nepola kertoo.

*) HVDC = High Voltage Direct Current, eli tasasähköyhteys
FACTS = Flexible AC Transmission Systems, eli joustavat sähkönsiirtojärjestelmät

Aurora Line lisää sähkökauppaa

Svenska kraftnät ja Fingrid rakentavat yhdessä uuden 400 kilovoltin voimajohdon Muhoksen Pyhänselästä Ruotsin puolelle Messaureen. Hankkeen nimi on Aurora Line.

Pohjois-Ruotsiin rakennettava terästeollisuus tarvitsee paljon hiilivapaata sähköä, jota tuotetaan myös Pohjois-Suomen tuulipuistoissa ja Olkiluoto 3:ssa. Vastaavasti Ruotsista tuodaan Suomeen esimerkiksi vesivoimalla tuotettua sähköä. Aurora Linen arvioidaan valmistuvan vuonna 2025.

Svenska kraftnätin omaisuudenhallintapäällikkö Dag Ingemansson kertoo, että Ruotsissa ollaan juuri pääsemässä Aurora Linen rakentamisvaiheeseen. Suomen puolella pystytetään jo pylväitä.

”Toimivat rajasiirtoyhteydet varmistavat, että kantaverkkoa ja sähköntuotantolaitoksia hyödynnetään mahdollisimman tehokkaasti molemmin puolin rajaa. Samalla mahdollistamme vihreän siirtymän toteutumisen. Aiemmin sähköä vietiin Ruotsista Suomeen enemmän kuin toiseen suuntaan, mutta nyt tuonnin määrä Ruotsiin kasvaa”, Ingemansson sanoo.

Hän toteaa, että Fingridin kanssa on helppo tehdä töitä. Yhteistyötä on tehty pitkään, sillä etelässä maiden välillä on kulkenut merenalainen Fenno-Skan-yhteys jo 1980-luvulta alkaen.

”Meillä on yhteiset intressit, ja jaamme aktiivisesti tietoa keskenämme. Viestintämme on epämuodollista ja reagoimme toistemme pyyntöihin nopeasti. Ymmärrämme toisiamme Fingridin kanssa.”

EstLink 3:n suunnittelu on jo aloitettu

Viron ja Suomen välillä on kaksi merenalaista EstLink-kaapelia ja kolmatta suunnitellaan.

”EstLink-yhteyksien merkitys on todella suuri kummallekin maalle ja koko Baltian alueelle. Rajasiirtoyhteydet takaavat sähkömarkkinan toiminnan ja lisäävät kantaverkkojen toiminta-
varmuutta”, Eleringin Head of HVDC and Power Plant Unit Reigo Haug kertoo.

Hän pitää tärkeänä, että eurooppalaiset kantaverkkoyhtiöt jakavat keskenään kokemuksia ja oppivat toisiltaan.

”Kun EstLink 1:ssä tapahtui vaihereaktorivika meidän puolellamme viime marraskuussa, Fingridin kokemukset parin vuoden takaisesta vastaavasta tapauksesta olivat erittäin hyödyllisiä korjaustoimenpiteiden kannalta. Ne auttoivat meitä lyhentämään pakollista seisokkiaikaa”, Haug kertoo.

HVDC-liitännät ovat kuin auto: ne toimivat vain, jos kaikki elementit toimivat.

”On hienoa, että kumppaneina tuemme nopeasti toisiamme. HVDC-liitännät ovat kuin auto: ne toimivat vain, jos kaikki elementit toimivat. Jos yksi rengas on tyhjä, se on korjattava nopeasti.”

EstLink 3:n arvioidaan valmistuvan 2030-luvulla.

”Maidemme välillä on yhteisymmärrys siitä, että EstLink 3 tarvitaan kasvattamaan sähkönsiirron mahdollisuuksia Pohjoismaiden ja Baltian maiden välillä”, Haug sanoo.

Siirretyn sähkön määrä on kasvanut tasaisesti viime vuosien aikana.

”Teemme kannattavuusselvityksiä ja alustavia suunnitelmia liityntäpisteistä sekä parhaista kustannustehokkaista reiteistä. Investointipäätös rakentamisesta tehdään todennäköisesti lähivuosina.”

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *