Search
Close this search box.

SF6-vapailla katkaisijoilla kohti puhtaampaa ympäristöä

Jaa
Heinolan uusi sähköasema otettiin käyttöön syyskuun lopulla. Sähköasemalla käytettävät katkaisijat ovat ympäristöystävällisesti SF6-vapaita, eli niissä ei ole ilmastolle haitallista SF6-eristekaasua.

Fingridin ensimmäinen laajamittainen SF6-vapaiden katkaisijoiden pilottihanke on edennyt seuraavaan vaiheeseen. Heinolan uudella 110 kilovoltin sähköasemalla normaalit katkaisijat korvattiin Hitachi Energyn SF6-vapailla katkaisijoilla, ja uusi sähköasema otettiin käyttöön 28.9.2023. Vastaavia, Ruotsissa valmistettuja katkaisijoita on käytössä noin 200 eri puolella maailmaa.

Projektipäällikkö Joonas Hurtta Fingridistä kertoo, että Heinolan sähköaseman valikoitumiseen pilottikohteeksi on useita syitä.

”Heinolan sähköasema on vuodelta 1976, joten se tuli teknisen käyttöikänsä päähän. Kokoluokaltaan sähköasema oli myös sopivan kokoinen uuden tekniikan kokeiluun; se ei ole liian pieni tai liian suuri. Lisäksi SF6-vapaat katkaisijat tulivat sopivasti markkinoille”, Hurtta luettelee.

Uusi SF6-vapaa katkaisija on ympäristöystävällisempi ratkaisu.

Aiemmin sähkönsiirron kytkinlaitosten katkaisijoissa on pääosin käytetty rikkiheksafluoridia eli SF6:tta, joka on toiminut erinomaisena eristeenä. Kyse on kuitenkin ilmastolle haitallisesta kasvihuonekaasusta, jos sitä pääsee vuotamaan ilmaan. Uusi, SF6-vapaa katkaisija on ympäristöystävällisempi ratkaisu.

”Kaikki tekniset laitteet voivat vuotaa, mutta SF6 vuodot ovat kuitenkin Fingridin laitteissa hyvin minimaalisia tarkan teknisen valvonnan ansiosta.”

SF6-vapaassa katkaisijassa mahdollisen vuodon ilmastovaikutukset ovat SF6-kaasua pienemmät.

”Toinen ero on se, että SF6-vapaissa katkaisijoissa on lähes kaksinkertainen paine verrattuna normaaleihin katkaisijoihin. Paineen on oltava korkeampi täyttääkseen samat sähköiset vaatimukset kuin mitä SF6-katkaisijalla on.”

Uutta sähköasemaa on rakennettu vanhan viereen pari vuotta. Sen käyttöönoton myötä vanha asema puretaan ja laitteet menevät kierrätykseen.

Tärkeä osa Fingridin tiekarttaa

Uusi teknologia antaa mahdollisuuden ilmastolle haitallisesta SF6-eristekaasusta luopumisen vaiheittain aina sähköasemien uusimisten yhteydessä.

Tämä onkin tärkeä osa Fingridin SF6-vapaata tiekarttaa kohti puhtaampaa energiajärjestelmää. Sähköasemien vuosikymmeniä pitkien elinkaarien vuoksi siirtymäaika uuteen teknologiaan on hyvin pitkä.

”Fokus on nyt kaasueristeisissä GIS-kojeistoissa, joissa SF6-vapaalla tekniikalla voidaan korvata yksittäisessä kohteessa entistä suurempi määrä SF6-kaasua. Heinolassa käytetyissä katkaisijoissa SF6-kaasua ei ole niin paljoa laitteen sisällä verrattuna kokonaisiin kaasueristeisiin GIS-kojeistoihin. Siksi painopiste on juuri niissä. Yksi SF6-vapaa kojeisto on jo rakennettu, kolme on rakenteilla ja useampi on suunnitteilla.”

Fingridin projektipäällikkö Joonas Hurtta.

Fingridin tavoite on, että kaikki uudet 110 kilovoltin GIS-kojeistot toteutetaan SF6-vapaalla tekniikalla vuodesta 2025 alkaen tekniset rajoitukset huomioiden. Tätä suurempien jännitetason asemiin tarkoitetut SF6-vapaat katkaisijat ja GIS-kojeistot ovat vasta kehitteillä, eikä niitä vielä ole saatavilla.

Potkua kehitystyölle antaa se, että EU:ssa valmistellaan uutta lainsäädäntöä, jossa SF6-katkaisijat mahdollisesti kielletään kokonaan vuosikymmenen vaihtuessa.

”Fingrid haluaa olla SF6-vapaan teknologian hyödyntämisessä edelläkävijänä ja mukana etujoukoissa. Haluamme ottaa uutta tekniikkaa käyttöön ennen kuin se on lainsäädännön mukaan pakollista”, Joonas Hurtta kertoo.

Heinolan sähköaseman SF6-vapaista katkaisijoista kerätään ensin käyttökokemuksia muutamien kuukausien ajan. Kun käyttökokemusta kertyy riittävästi, voidaan samanlaisia katkaisijoita harkita asennettavaksi myös muihin uusittaviin ulkokytkinlaitoksiin.

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *