Search
Close this search box.

Tehtävänä työturvallisuus

Jaa
Turvallisuusvalvoja huolehtii, että työskentely voimajohtorakennustyömaalla sujuu ilman haavereita. "Ennakointi ja suunnitelmallisuus ovat ehdottomasti tärkeimmät asiat turvallisuudessa. Työntekijällä pitää olla oikeat varusteet, tiedot ja osaaminen turvalliseen työskentelyyn”, toteaa turvallisuusvalvoja Lauri Tolpanniemi.

Turvallisuusvalvoja Lauri Tolpanniemi aloittelee työpäiväänsä Eltelin voimajohtorakennustyömaan pääkallopaikalla Haapavedellä. Fingridin tilaamassa urakassa tehdään 58 kilometriä voimajohtoa Karsikkaalta Rantsilaan.

Tolpanniemi vaihtaa aamutuimaan kuulumiset työmaapäällikön ja asentajien kanssa. Yhdessä kerrataan päivän työvaiheet, ennen kuin itse kukin lähtee työkohteeseensa.

”Päiviini kuuluu esimerkiksi uusien työntekijöiden perehdytystä sekä rakentamisvaiheiden ja työturvallisuusasioiden läpikäyntiä asentajien kanssa”, Tolpanniemi kertoo.

Toisella puolella Suomea, Enossa, TMV Line Oy rakentaa voimalinjaa Kontiolahdelta Palojärvelle. Siellä turvallisuusvalvojan työpäivän kynnyksellä on Karri Immonen.

”Käymme ensin työmaapäällikön, oman henkilöstön ja aliurakoitsijoiden kanssa päivän työvaiheet läpi ja mietimme samalla mahdollisia työturvallisuusriskejä. Jos tiedossa ei ole mitään isoa työturvallisuusasiaa, joka vaatii yhteistä läpikäyntiä, työntekijät hajaantuvat voimajohtotyömaalle”, Immonen kertoo.

Päivän mittaan Immonen kiertää voimajohtotyömaata työmaapäällikön kanssa. Turvallisuusvalvoja on työmaapäällikön oikea käsi, joten kaksikko työskentelee tiiviisti yhdessä.

Ennen työkohteisiin siirtymistä turvallisuus valvoja Lauri Tolpanniemi (keskellä) käy läpi päivän työvaiheet työmaapäällikön ja asentajien kanssa.

Turvallisuusvalvojat tekevät viikoittain maa- ja vesirakentamisen työmaiden turvallisuuden seuranta- eli MVR-mittauksia. Työhön kuuluu myös Fingridin työturvallisuuskampanjoiden esittelyä ja turvavarttien pitämistä.

”Pandemiasta ohjeistuksineen on viime aikoina juteltu paljon. Onneksi olemme välttyneet työmaalla koronalta”, Immonen kertoo.

Töistä terveenä kotiin

Karri Immosen työmaalla mottona on, että töihin tullaan terveenä ja töistä lähdetään terveenä. Enon suunnalla on kuitenkin isoja korkeuseroja ja suuria suoalueita, mikä tuo haastetta työturvallisuuteen.

”Olosuhteiltaan näin vaativassa työssä asentajat ovat melko nuoria ja tottuneet turvasäädöksiin koulutuksissaan. He tietysti ymmärtävät korkealla työskentelyn vaarat ja pitävät hankalassa maastossa turvakenkiä sekä muita turvavarusteita itsestään selvänä asiana”, Immonen kehuu.

”Talvella näillä seuduilla on runsaasti lunta ja todella kylmä. Se vaatii pukeutumiselta ja jalkineilta paljon. Kesällä sitten tulee vastaavasti todella kuuma, mikä pitää myös huomioida töiden suunnittelussa”, hän lisää.

”Olemme voimajohtotyömaalla tekemisissä suurien voimien ja painavien taakkojen kanssa lähes päivittäin.”

Tolpanniemikin kiittää asentajien huolellisuutta ja asennetta:

”Olemme voimajohtotyömaalla tekemisissä suurien voimien ja painavien taakkojen kanssa lähes päivittäin. Ennakointi ja suunnitelmallisuus ovat ehdottomasti tärkeimmät asiat turvallisuudessa. Työntekijällä pitää olla oikeat varusteet, tiedot ja osaaminen turvalliseen työskentelyyn.”

Jokainen asentaja tekee säännöllisesti riskienarviointia ja kertoo omiakin ideoita turvallisuuden kehittämiseen. Turvallisuus paranee huomioimalla riskejä ja tuomalla niitä esiin yhteiseksi hyväksi, mutta vaikka miten tarkkana oltaisiin, aina voi sattua jotain ennalta-arvaamatonta.

”Kerran työmaalla hinattiin kuorma-autolla toista kuorma-autoa, jolloin vetoauton vetolaippa yllättäen irtosi ja iskeytyi vedettävän auton tuulilasista läpi. Onneksi henkilövahingoilta vältyttiin. Tapauksesta tehtiin läheltä piti -ilmoitus. Se tutkittiin huolellisesti ja siitä opittiin”, Tolpanniemi kertoo.

Osaamista syvennetään yhdessä

Fingrid on haastatellut, kouluttanut ja hyväksynyt turvallisuusvalvojat tilaamilleen työmaille. Tehtävään vaaditaan tietty osaaminen ja kokemus.

Lauri Tolpanniemi on peruskoulutukseltaan kone- ja tuotantotekniikan insinööri ja työskennellyt aiemmin rakennusalan liikkeessä varaston esimiehenä sekä toimitusvastaavana ja tekstiilialan yrityksen tuotannossa perehdyttäjänä. Karri Immosella on rakennusinsinöörin koulutus ja työnjohtajakokemusta talonrakennuspuolelta.

Myös työmaan aikana Fingrid kouluttaa jatkuvasti turvallisuusvalvojia työturvallisuus-, ympäristö- ja laatuasioissa. Lisäksi turvallisuusvalvojien säännöllisissä tapaamisissa syvennetään tietämystä kollegoiden ja Fingridin turvallisuusasiantuntijoiden kanssa.

”Kokouksissa nostetaan päivän polttavia asioita esiin, jaetaan hyviä käytäntöjä ja yhtenäistetään toimintatapoja. Yhtenä tavoitteena turvallisuuskulttuurin laajempi kehittäminen”, kertoo työturvallisuuden erikoisasiantuntija Markku Pöysti Fingridistä.

Kokousten lisäksi Fingrid järjestää vuosittaisia turvallisuusvalvojan päiviä erilaisin teemoin. Viime vuoden marraskuussa aiheina olivat muun muassa työaikaisten maadoitusten tärkeys ja riskinarvioinnin tekeminen.

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *