Search
Close this search box.

Työnä tulevan ennustaminen

Jaa
Marko Nieminen työskentelee vanhempana asiantuntijana strategisen verkkosuunnittelun yksikössä. Yhdessä tiiminsä kanssa hän yrittää ennakoida, miltä maailma ja sähkömarkkinat näyttävät vuosikymmenien päästä.

Mitä erityistä työssäsi on tällä hetkellä meneillään?

Vaikka mitä! Yksi konkreettinen hanke, jonka kanssa olemme muutaman viime vuoden tehneet paljon töitä, on kolmas yhdysjohto Ruotsiin päin. Olemme yhdessä Svenska kraftnätin kanssa suunnitelleet rakennushanketta ja valmistelleet tarvittavia viranomaispapereita.

Pidemmällä aikavälillä ilmastoneutraali sähköjärjestelmä teettää töitä. Teemme markkinamallinnusta eli käytännössä yritämme ennustaa, miten sähkömarkkinat käyttäytyvät tulevaisuudessa ja mitä se tarkoittaa Fingridin näkökulmasta. Analysoimme, millainen tulevaisuus voisi olla 15 tai 25 vuoden päästä, ja millainen kantaverkon pitäisi olla pärjätäkseen näissä maailmankuvissa.

Jotkut kehitystarpeet saattavat toistua kaikissa skenaarioissa, ja silloin ne on hyvä ottaa mahdollisimman nopeasti työn alle. Esimerkiksi voimajohdon suunnittelu ja rakentaminen kestää viidestä kymmeneenkin vuotta, joten on tärkeää olla hyvissä ajoin liikkeellä.

Miten olet päätynyt nykyiseen tehtävääsi?

Valmistuessani 1990-luvun alussa diplomi-insinööriksi silloisesta Lappeenrannan teknillisestä korkeakoulusta olin ollut jo muutaman vuoden kesätöissä Imatran Voimassa. Diplomityön teon jälkeen jäin töihin IVO:oon eli nykyiseen Fortumiin, jossa työskentelin lopulta melkein 25 vuotta.
Kun sitten Fingridissä aukesi tämä tehtävä, kävin eräänlaisen jaakobin painin ennen kuin hain paikkaa. Viihdyin aiemmassa työssäni, mutta samalla mietin, millaista työtä haluan oikeasti tehdä eläkeikään asti. Olen nyt työskennellyt Fingridissä reilut viisi vuotta ja olen tyytyväinen, että hain. Työni on eri tavalla motivoivaa ja saan tehdä sitä, mikä tuntuu mielenkiintoiselta.

Mikä työssäsi tai energia-alassa on hyvää?

Fingridin erityisetu on mahdollisuus yhteistyöhön myös muiden yhtiöiden kanssa. Saamme, ja meidän itse asiassa pitääkin, tehdä yhteistyötä muiden pohjoismaisten ja eurooppalaisten verkkoyhtiöiden kanssa. Se antaa mahdollisuuden miettiä yhdessä, miten asioita ratkaistaan. Samalla saan kansainvälisiä kollegoita ja tukea myös Fingridin ulkopuolelta.

Yhteistyö näkyy myös oman yksikköni sisällä. Minulla on mukavat työkaverit, joiden kanssa tehdä töitä. Meillä on hyvä tiimi, josta löytyy monenlaista osaamista.

Millaisia haasteita työssäsi voi tulla tulevaisuudessa ratkottavaksi?

Ilmastoneutraali sähköjärjestelmä tuottaa suurimmat haasteet. Se vaatii lisää tuuli- ja aurinko-voimaa, joka on säätilan mukaan vaihtelevaa. Samalla sähkönkulutus lisääntyy, kun teollisuus siirtyy fossiilisista polttoaineista vihreään sähköön.

Kun tulee lisää sellaista tuotantoa, joka vaihtelee säätilan mukaan, tulee kulutuksen olla paljon nykyistä joustavampaa. Sen lisäksi, että tulevaisuuden sähköjärjestelmän kehittäminen on haastavaa, meidän pitää myös miettiä miten ja millaisilla työkaluilla sitä voidaan mallintaa, jotta osaamme myös tulevaisuudessa ehdottaa parhaita kantaverkkoratkaisuja.

Mistä sinua ei tunneta?

Luen mielelläni historiallisia muistelmia ja katson dokumentteja erilaisista historian tapahtumista. Historiallinen kaunokirjallisuuskin kelpaa, jos se pohjautuu faktoihin. Pidän kovasti esimerkiksi virolaiskirjailija Jaan Krossista, jonka kaunokirjalliset teokset ovat hyvä johdatus Viron historiaan. Krossin kirjojen avulla Tallinnakin on avautunut aivan eri tavalla.

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *