Search
Close this search box.

Vapaa-ajalla vastaat turvallisuudestasi itse

Jaa
Työaikana työnantaja vastaa turvallisuudesta ja asianmukaisista varustuksista, mutta kotona ja vapaa-ajalla kannat vastuun itse. Ennakoinnilla ja suunnittelulla vältät monta harmia.

Valtaosa tapaturmista sattuu vapaa-­ajalla. Yleisimmin harmia aiheuttavat liikkumiseen liittyvät tapaturmat, joista suurin osa on kaatumisia ja putoamisia.

Myös kompastumiset ja liukastumiset aiheuttavat mustelmia ja ruhjeita. Nyrjähdykset vakavimmista vammoista puhumattakaan saattavat viedä sairaalaan asti.

”Kotona vaaratilanteita aiheuttavat myös erilaisille tasoille, kuten tuolille tai tikkaille nousemiset. Tason vakauden lisäksi huomiota tulee kiinnittää myös jalkineisiin. Esimerkiksi villasukkia tai crocseja ei kannata noustessa käyttää”, vinkkaa tuotepäällikkö Mika Liuhamo Työterveyslaitokselta.

Tuumaustauko tarpeen myös kotona

Välillä on hyvä pysähtyä pohtimaan, mitä vaarantilanteita vapaa-ajalla voi syntyä. Kun työpaikoilla edessä on jokin uusi urakka, pidetään tuumaustauko. Kotona sen sijaan toimeen tartutaan usein suin päin valmistelematta, vaikka edessä olisi työ, jota ei rutiininomaisesti tehdä.

”Tuumaustaukoja voisi aivan hyvin hyödyntää myös kotona. Otetaan pari minuuttia aikaa suunnitteluun ja pohditaan, miten ja millä välineillä työ olisi järkevintä suorittaa”, Liuhamo sanoo.

Koti- ja vapaa-ajan tapaturmien taustalla mainitaan usein olevan väsymys, huolimattomuus tai kiire.

Liuhamon mielestä kiire ei välttämättä ole todellinen syy. Sitä käytetään kuitenkin helposti selittävänä tekijänä, kun ei vain jakseta nähdä vaivaa turvallisuudesta huolehtimiseen.

Ennakoi ja toimi

Tapaturmien ehkäisyn ensiaskel on vaaratekijöiden tunnistaminen. Mitä paremmin erilaiset vaaranpaikat tunnistetaan, sitä tehokkaammin niihin pystytään vaikuttamaan ja vähentämään näin tapaturmien määrää.

Liuhamo muistuttaa, ettei pelkkä vaaranpaikkojen tiedostaminen kuitenkaan riitä. Havaittuihin epäkohtiin pitää myös reagoida ja tehdä jotain.

Jos jakkara näyttää vähän heiveröiseltä, otetaan turvallisempi tilalle. Jos matka postilaatikolle on liukas, hiekoitetaan reitti. Kun lähdetään hakemaan postia laatikosta, laitetaan jalkaan keliin sopivat kengät.

”Viitseliäisyydellä ja pienillä muutoksilla voi estää monta tapaturmaa.”

Maltti ja suunnittelu takaavat turvallisuuden vapaa-ajalla

Kotona turvallisuuden voi taata suunnittelemalla työt yhtä huolellisesti kuin töissäkin ja ottamalla suojavarusteet käyttöön, sanoo projektipäällikkö Jani Rintala Caverion Industria Oy:stä.
  1. Mikä on keskeisintä turvallisuuden takaamiseksi vapaa-ajalla?
    Vapaa-ajalla tehtävien töiden toteutus pitäisi suunnitella ennakolta, kuten työelämässäkin. Töille on hyvä varata riittävästi aikaa, eikä hutiloida.

    Mikäli on epäilys omien kykyjen riittävyydestä, kannattaa työn teettäminen tilata suosiolla ammattilaiselta.

  2. Millaisissa töissä vapaa-ajalla kannattaa käyttää suojavarusteita?
    Metsätöitä en lähtisi tekemään ilman suojavarusteita. Sellaiset työt sisältävät monenlaisia riskejä, joihin on syytä varautua asiaan kuuluvilla suojavarusteilla.

    Jos ruohonleikkuri pitää kovaa meteliä, kuulosuojaimet suojaavat kuulovaurioilta. Syksyn pimetessä kannattaa ehdottomasti ottaa heijastin tai heijastinvaljaat käyttöön! Lunta katolta pudottaessa pitää varmistaa, ettei alla ole ketään. Lisäksi katolla työskennellessä pitää käyttää turvavaljaita. Klapitöissä metsurin saappaat lisäävät työn turvallisuutta, mutta vähintään turvakenkien käyttöä suosittelisin.

  3. Mitä tulisi huomioida, jos tyhjentää esimerkiksi rännejä katolla tai käyttää tikapuita?
    Mikäli rännien puhdistuksen voi suorittaa maan tasolta oikeita apuvälineitä käyttämällä, on se ehdottomasti järkevää. Näin voidaan välttää korkealla työskentelyn aiheuttamia riskejä. Mikäli puhdistus on tehtävä korkealla työskennellen, tulee käyttää putoamissuojaimia sekä turvavarusteita.

    Tikapuilla työskentely on työmaillakin pääsääntöisesti kiellettyä, joten kannattaako niitä kotonakaan käyttää? Joka tapauksessa niiden kanssa pitää olla todella varovainen. Vähintäänkin tikapuiden pitäisi olla sellaiset, että niiden kaatuminen on estetty.

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *