Search
Close this search box.

Fingrid saa Sellosta uuden reservikohteen

Jaa
Kauppakeskus Sello alkaa toimia reservimarkkinoilla. Siemens on rakentanut kauppakeskukseen virtuaalivoimalan, ja Fingrid saa Sellosta uuden reservikohteen.
Siemensin kiinteistötehokkuus-yksikön päällikkö Anssi Laaksonen ja energiaratkaisujen tekninen asiantuntija Henri Makkonen tutustuivat Sellon akkuhuoneeseen.

 

Kauppakeskuksen akkuhuone on täynnä pieniä mustia akkuja. Huone on virtuaalivoimalan sydän. Pohjois-Euroopan suurin kiinteistössä oleva akusto mahdollistaa energian varastoinnin ja monipuolisen käytön. Akusto otettiin käyttöön elokuun lopussa.

Siemensin kiinteistötehokkuus-yksikön päällikkö Anssi Laaksonen on iloinen siitä, että Sello on tervetullut Fingridin reservimarkkinoille.

– Siemens on rakentanut kauppakeskukseen mikroverkon, jonka kokonaisteho tulee ylittämään neljä megawattia, hän kertoo.

Reservimarkkinoiden tehona käytetään kahden megawatin akuston lisäksi kauppakeskuksen talotekniikkaa kuten ilmanvaihtoa, jäähdytysjärjestelmää, valaistusta, pumppuja ja sulanapitojärjestelmiä. Katolle asennettujen aurinkopaneelien sähkö varastoidaan akkuun, jos kiinteistö ei pysty käyttämään sitä hetkellisesti.

Akuston avulla kiinteistö ostaa ja varastoi sähköä, kun spot-hinta on alhaalla. Kun sähkön ostohinta on korkea, kiinteistö käyttää sähkön akustosta.

– Akustoa ladataan ja puretaan koko ajan taajuuden mukaan, sanoo Siemensin energiaratkaisujen tekninen asiantuntija Henri Makkonen.

Siemens laskee joka päivä sää- ja historiadatan avulla, millainen kiinteistön kokonaiskäyttöprofiili on seuraavan päivän aikana.

Akusto auttaa lisäksi huoltovarmuudessa. Järjestelmän ansiosta pystytään sähkökatkon aikana pitämään jännite yllä.

Uudenlaista ajattelua vaatinut hanke

Fingridin asiantuntija Pia Ruokolainen kertoo, että Sello voi jatkossa osallistua Fingridin ylläpitämille reservimarkkinoille.

Selloon rakennettu mikroverkko ja virtuaalinen voimalaitos ovat Fingridillekin uutta.

– Olemme yhdessä Siemensin kanssa katsoneet, että teknisestä toteutuksesta tulee sellainen, että se voi osallistua Fingridin ylläpitämille reservimarkkinoille, kertoo Fingridin asiantuntija Pia Ruokolainen.

Hänen mukaansa jatkossa tarvitaan todennäköisesti nykyistä enemmän joustoa.

– Nyt eletään energiajärjestelmän murrosvaihetta. Hyvä, että reservimarkkinoille tulee uuden tyyppisiä kohteita, hän sanoo.

Reservimarkkinoille voivat osallistua kohteet, jotka säätävät sähkötehoa sen mukaan, mikä on taajuus kantaverkossa.

Anssi Laaksosen mukaan työ on vaatinut uudenlaista ajattelua, luovuutta ja nopeita päätöksiä. Suurilta ongelmilta on kuitenkin vältytty. Sellon kauppiaat eivät ole juuri huomanneet, että kiinteistössä on tehty isoja sähkötöitä.

Laaksonen kertoo, että saman tyyppisiä hankkeita on tulossa lisää.