Search
Close this search box.

Fingridin ja Belgian Elian yhteistyönä: Testissä kantaverkon digitaalinen kunnonvalvonta

Jaa
Kansainvälinen kantaverkkoyhtiöiden yhteistyö antaa lisää kokemuksia valvontajärjestelmistä ja lisää kehitystyön kustannustehokkuutta. Kotimaiset, innovaatiokilpailujen kautta löytyneet kumppanit ovat nopeuttaneet merkittävästi digitaalisen valvontajärjestelmän kehittämistä Fingridissä.

”Digitaalisen kunnonvalvonnan kehittämisen tavoitteena on kantaverkon toimintavarmuuden parantaminen. Uuden valvontajärjestelmän avulla tulemme saamaan jatkuvasti tietoa verkon kunnosta. Tavoitteena on vähentää vakavia laitevaurioita, ja lisäksi voimme kohdistaa huoltotoimenpiteet todellisen tarpeen mukaan. Näkyvyys laitteisiin on järjestelmän avulla moninkertainen verrattuna aiempaan”, Fingridin vanhempi asiantuntija Tuomas Laitinen tiivistää.

Fingridin yhteistyö belgialaisen kantaverkkoyhtiö Elian kanssa alkoi syksyllä 2019 eurooppalaisten kantaverkkojen innovaatiotapahtumasta.

”Esittelimme silloin digitaalista valvontajärjestelmäämme, jota olimme jo kehittäneet muutaman vuoden ajan. Elia osoitti kiinnostusta järjestelmän koekäyttöön. Kantaverkkoyhtiöillä ei ole kilpailuasetelmaa, joten osallistuvasta ja aktiivisesta yhteistyöstä on pelkkää hyötyä. Pystymme hyödyntämään joukkoälyä, laajempaa osaamista ja laajempaa data-aineistoa valvontamallien ja algoritmien kehittämiseen. Myös kustannustehokkuus paranee, jos kehityskuluja voidaan jakaa. Elia on ollut valmis rohkeasti kokeilemaan uutta, ja nyt kolmella sähköasemalla Belgian kantaverkossa testataan samoja valvontalaitteita kuin meidän kantaverkossamme”, Laitinen toteaa.

Pitkäjänteisyys tuo lisää laatua

Martin Crappe Elian innovaatioyksiköstä kiittää Fingridin uusimpaan teknologiaan perustuvaa kehitystyötä.

”Meille oli paljon etua siitä, että meidän ei tarvinnut aloittaa valvontajärjestelmän kehittämistä alusta, vaan saatoimme hyödyntää Fingridin vuosia jatkunutta työtä. Valvontalaitteiden asennus oli helpompaa kuin odotimme: se oli hyvin organisoitua ja käytimme apuna teknisiä innovaatioita, kuten VR-teknologiaa. Digitaalisen valvontajärjestelmän avulla voimme jatkossa paremmin ennakoida sähkönsiirron ongelmia. Kantaverkkomme tulee olemaan entistä luotettavampi ja sen kustannukset pienempiä”, Crappe sanoo.

Innovaatiokilpailujen kautta Fingrid löysi muutamia kotimaisia yhteistyökumppaneita, jotka ovat olleet ketteriä ja innokkaita kehittämään uutta järjestelmää nopealla aikataululla. Yksi kumppaneista on ionSign, joka on kehittänyt digitaalisen kunnonvalvonnan sensorijärjestelmiä Fingridille. Samoja laitteita hyödynnetään nyt Elian verkossa.

”Eurooppalaisten kantaverkkojen yhteistyön myötä uskomme saavamme Fingridin ja Elian lisäksi muitakin uusia, pitkäaikaisia asiakkuuksia kunnonvalvontalaitteillemme. Saatujen kokemusten pohjalta voimme parantaa tuotteitamme entisestään”, ionSignin toimitusjohtaja Mika Kivistö toteaa.

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *