– Viime talvi oli ylivoimaisesti pahin kuuratalvi, mikä kantaverkkoamme on kohdannut tilastoidun historiamme aikana. Kun normaalina talvena pudotamme kuuraa noin sadalta jänteeltä, viime talvena pudotimme noin tuhannelta. Kuuraa esiintyi sellaisillakin alueilla, joissa sitä ei ennen ollut havaittu. Sen sijaan viime talvea edeltävinä vuosina kuuraa kertyi tuskin lainkaan. Ennakoiminen on siis tullut vaikeammaksi, Fingridin erikoisasiantuntija Jarmo Lahtoniemi kertoo.

Kuuranpudotustyö tehdään jännitteisestä johdosta, eli palvelukatkoksia ei synny. Fingrid on kehittänyt yhteistyössä Helikopterikeskus Oy Helsingin kanssa uuden kuuranpudotusmenetelmän.

– Kuuratilannetta kartoitetaan joka tapauksessa helikopterista käsin, joten oli luontevaa kehittää helikopteriin kiinnitettävä täysin eristetty pudotustyökalu, jolla johtimia hangataan partio-lennon aikana. Kuuran poistaminen tällä tavoin on kustannustehokkaampaa ja paljon nopeampaa kuin vanhalla menetelmällä. Aikaisemmin työ hoidettiin moottorikelkkapartioin. Asentaja heitti köyden ukkosjohtimen yli ja hankasi narulla kuuran pois, Lahtoniemi sanoo.

Valmiussopimuksen mukaan helikopteripalvelu on Fingridin käytössä vuorokauden kuluessa pudotustarpeen huomaamisesta. Ilmatieteen laitos tuottaa kuuraennusteen, mikä auttaa ennakoinnissa.

– Olemme suunnitelleet tiedossa oleville erityisen pahoille kuura-alueille vahvemmat rakenteet, jotka on mitoitettu kaksinkertaisille jääkuormille standardiin verrattuna.