Search
Close this search box.

Henkilön pelastamista hankalista paikoista on syytä harjoitella

Jaa
Fingrid järjestää työturvallisuuskoulutusta sekä omille työntekijöilleen että palvelutoimittajilleen. Elokuussa harjoiteltiin pelastamista ahtaista paikoista varavoimalaitoksilla.

Varavoimalaitoksilla on monia hankalia tiloja, joissa Fingridin työntekijät ja palveluntoimittajat työskentelevät. Usein tila itsessään ei ole ahdas, mutta sinne kuljetaan ahtaan kulkuaukon kautta.

Esimerkiksi sairaskohtauksen tai tapaturman vuoksi toimintakyvyttömän ihmisen pelastaminen tällaisesta tilasta voi olla hankalaa.

”Varavoimalaitoksilla ahtaiksi luokiteltuja tiloja ovat muun muassa kaivot, savukaasukanavat, polttokammiot, ilmanottokanavat ja polttoainesäiliöt”, Fingridin työsuojelupäällikkö Maija Nurmi kertoo.

Jokainen ahtaissa tiloissa työskentelevä harjoittelee pelastamista säännöllisesti. Fingridin järjestämiä yhteisharjoituksia on 1–2 vuoden välein, ja omatoimista harjoittelua tehdään useita kertoja vuodessa.
Myös uudet työntekijät perehdytetään aina työturvallisuuteen ahtaissa tiloissa.

”Kaikilla varavoimalaitoksilla on saatavilla kattava välineistö, ja työntekijöillä on lupa harjoitella pelastamista työpäivän aikana. Näin harjoituksen opit saadaan jalkautettua työpaikalle”, Nurmi sanoo.

Huutokoskella käytännölliset pelastusharjoitukset

Elokuun alussa Huutokosken varavoimalaitoksella järjestettyyn koulutukseen osallistui kaksi kahdeksan hengen ryhmää, jotka edustivat kahta palveluntoimittajaa, Patria Aviationia ja Elcoline Industrial Serviceä. Kouluttajana toimi Kärnä Oy.

Huutokosken varavoimalaitoksella oli käynnissä vuosihuolto, joten ahtaisiin tiloihin oli mahdollista mennä sisään.

”Koulutus oli erittäin käytännöllistä”, Nurmi toteaa.

Koulutuksen aikana tutustuttiin välineisiin, ja jokainen osallistuja pääsi toistamaan harjoitellut liikkeet monta kertaa.

”Välineinä käytettiin esimerkiksi monelle työntekijällemme tuttuja valjaita ja köysiä, joita käytetään myös putoamisvaarallisessa työssä. Osallistujat saivat niiden käyttöön hyviä vinkkejä, jotka helpottavat myös jokapäiväistä työtä. Uskomme, että ohjeet toimivat niin hyvin, että osallistujat jakavat niitä myös työkavereidensa kanssa.”

Uusi ohjeistus ahtaissa ja suljetuissa tiloissa työskentelyyn sähköasemilla

Ahtaissa ja suljetuissa tiloissa työskentely sähköasemilla -eritelmä on ollut käytössä syksystä 2022 alkaen. Se lähetetään hankinnan yhteydessä ohjeistukseksi urakoitsijoille.

Keskeistä on tunnistaa etukäteen ahtaat ja suljetut tilat. Sähköasemilla tämä tarkoittaa ennen muuta muuntajien suoja-altaiden tarkastuksia.

Ohjeet koskevat esimerkiksi varautumista työntekijän sairauskohtaukseen tai loukkaantumiseen ahtaassa tilassa. Suoja-altaiden kansirakennelmiin on lisätty henkilöluukkuja poistumisreitin varmistamiseksi. Uuden eritelmän myötä ahtaissa paikoissa työskentelyn riskit ja vaatimukset tulevat paremmin tiedostetuiksi.

Asiantuntijana kunnonhallintapäällikkö Timo Heiskanen, Fingrid

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *