Search
Close this search box.

Kampanjalla kerättiin laadukkaita turvallisuushavaintoja

Jaa
Loka- ja marraskuun aikana järjestettiin jo perinteinen turvallisuushavaintokampanja Fingridin työkohteissa työskenteleville. Vuoden 2019 kampanjassa kerättiin laadukkaita havaintoja työturvallisuuden kehittämistä varten.

− Tavoite toteutui hyvin. Havaintoja tuli määrällisesti hieman vähemmän kuin edellisen vuoden kampanjassa, mutta nyt suurempi osa niistä oli sisällöllisesti tarkemmin mietittyjä, kertoo työturvallisuuden erikoisasiantuntija Markku Pöysti Fingridistä.

Työturvallisuuden erikoisasiantuntija Markku Pöysti.

Teknisesti laadukas havainto sisältää riittävästi tapahtuman kuvausta, taustoitusta sekä valokuvia. Sisällöllisesti laadukas havainto puolestaan ohjaa välittömiin tai myöhemmin vaikuttaviin työturvallisuutta tai työmenetelmiä kehittäviin toimenpiteisiin.
Viisi parasta havaintoa palkittiin laadukkaalla maastokiikarilla. Lisäksi kaikki havainnon tekijät osallistuivat arvontaan, jossa palkintoina oli matkakaiuttimia.

− Tänä vuonna emme antaneet palkintoa jokaisesta havainnosta, kuten viime vuonna. Nyt palkittiin viisi parasta havaintoa. Uskon, että tämä kannusti pohtimaan tarkemmin ja laajemmin omaa työympäristöä.

Palvelutoimittajat aktivoituivat

Kampanjan pääteemana oli ”Havaitse vaara, niin voit varmistaa itsellesi tai työkaverillesi turvallisen työpäivän”. Se tuki Fingridin koko vuoden työturvallisuusteemaa ”Turvallisuuskulttuuri luodaan yhdessä”.

Markku Pöystiä ilahduttaa erityisesti se, että havaintoja saatiin myös työmailta, jotka aikaisemmin eivät ole olleet aktiivisia havaintojen tekijöitä.

Vuoden 2019 aikana ilmoituksia on tullut keskimäärin 47 kappaletta kuukaudessa. Kampanjakuukausina saatiin keskimäärin 65 havaintoa. Koko vuonna havaintoja tehtiin lähes 600 kappaletta.

Suurin osa havaituista vaaroista, 30 prosenttia, liittyi työmaalla liikkumiseen. Eniten havaintoja tehtiin sähköasemilla, mutta myös varavoimalaitoksilla työskenteleviltä saatiin ilahduttavan paljon havaintoja.

− Voimajohtotyön osalla havaintojen määrä pitäisi saada nousemaan, sillä riskit siellä ovat suuret ja toimintaympäristö erittäin haasteellinen.

Kampanjan näkyvyydessä kehitettävää

Turvallisuushavaintokampanja toteutetaan myös vuonna 2020. Fingrid tiedottaa kampanjasta toimittajille hyvissä ajoin.

− Olisi hienoa, jos toimittajat voisivat hyödyntää kampanjaa mahdollisimman paljon omassa työturvallisuuden kehitystyössään. Pidetään myös tänä vuonna silmät auki ja tehdään paljon laadukkaita havaintoja.

 

Palkitut havainnot

Jani Ranta, Omexon Suomi Oy
Sähköaseman ulkopuolella tahallaan sytytetty tulipalo uhkasi aseman läheisyydessä olevia voimajohtoja.

Tomi Laaksonen, Maintpartner Oy
Useita erilaisia havaintoja työmaan siisteydestä ja muusta turvallisuudesta varavoimalaitoksen perusparannusprojektin yhteydessä.

Mikko Suoranta, Eltel Networks Oy
Havainto oman vastuualueen ulkopuolelta. Virhe Fingridin verkkotietokannassa, kun päättyväksi merkitty johto-osa ei päättynytkään, vaan jatkui eteenpäin aiheuttaen näin mahdollisen riskin tulevaisuudessa.

Jarno Joutsi, Maintparter Oy
Ehdotus siitä, että kunnossapitohenkilöstö ilmoittautuisi työmaapäällikölle saapuessaan sähköasemalle, joka on samalla myös rakennustyömaa ja jonka turvallisuustilanne on saattanut muuttua edellisestä käynnistä.

Heikis Pöllu, Teollisuuden Metsäpalvelu Oy
Havainto tarkasta maanomistajasta voimajohtojen hakkuutyömaalla. Henkilö vaikeutti työtä muodostaen riskin ulkopuolisen loukkaantumiseen.

Kolme tapaa tehdä havaintoja:

www.fingrid.fi/havainto
Quentic-järjestelmän kautta
QR-koodia käyttämällä.

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *