Search
Close this search box.

Kunnonvalvontalaitteilla oikea-aikaista huoltoa

Jaa
Fingrid ottaa ensimmäisenä maailmassa käyttöön ionSignin kanssa kehitetyn digitaalisen kunnonvalvontajärjestelmän, joka auttaa tunnistamaan mahdolliset viat hyvissä ajoin.

Digitaalinen kunnonvalvonta auttaa Fingridiä pitämään huolta sähköasemien kytkinlaitteista.

Huoltotoimenpiteet voidaan kohdistaa juuri sinne, missä niitä tarvitaan. Kunnonvalvontalaitteita on kehitetty noin viiden vuoden ajan Fingridin tutkimus- ja kehitysprojektissa, ja nyt ne on saatu tuotantokäyttöön kymmenellä asemalla.

Tavoite on, että vuonna 2025 kantaverkossa on laajasti käytössä digitaalinen kunnonvalvontajärjestelmä, joka antaa jatkuvasti ajantasaista tietoa kytkinlaitteiden ja virtamuuntajien kunnosta.

Vastaavia digitaalisia kunnonvalvontalaitteita ei ole kehitetty missään muussa maassa. Vuonna 2018 Fingrid järjesti innovaatiokilpailun kunnonvalvontalaitteiden kehittämisestä, ja sen voitti raumalainen suunnittelutoimisto ionSign.

”Vuonna 2007 perustettu ionSign työllistää tällä hetkellä kahdeksan henkilöä. Suunnittelemme etähallinnan elektroniikkaa ja tiedonsiirtoa yhdistäviä IoT-ratkaisuja. Laitteillamme kerätään kentältä dataa, joka siirretään pilvipalveluun jatkokäsittelyä varten”, ionSignin toimitusjohtaja Mika Kivistö kertoo.

”Yhteistyössä Fingridin kanssa kehittämämme laitteet esimerkiksi rekisteröivät akustista emissiota eli poikkeavia ääniä sekä mittaavat laitteiden käyttämää virtaprofiilia, lämpötilan nousua ja eristeviasta
kertovaa vuotovirtaa”, Kivistö jatkaa.

”Kunnonvalvonnan tehostaminen on haaste, joka koskettaa kaikkia kantaverk­koyhtiöitä”, ionSignin
toimitusjohtaja Mika Kivistö toteaa.

Kunnonvalvontalaitteet tukevat riskienhallintaa

Laitteita on käytetty vasta vähän aikaa, mutta jo nyt niiden hyöty on nähtävissä.

”Kerättyä dataa jalostamalla ja analysoimalla Fingridin asiantuntijat voivat kohdentaa huoltotoimenpiteitä niihin laitteisiin, jotka todella tarvitsevat kunnossapitoa. Datapohjainen, tunnuslukuihin perustuva huolto on kustannustehokasta ja oikea-aikaista resurssien käyttöä”, Fingridin asiantuntija Mika Vartiainen toteaa.

Tavoitteena on, että jatkossa Fingridin kouluttama tekoäly tulkitsee dataa koneoppimismallien perusteella ja ehdottaa automaattisesti huoltokohteita.

”Ennakoimalla vikatilanteita voimme estää häiriöitä kantaverkossa ja vaaratilanteita sähköasemilla. Esimerkiksi eristevaurio voi johtaa laiteräjähdykseen, eikä sen löytämiseen ole aiemmin ollut vastaavia
keinoja. Kyse on lopulta riskienhallinnasta”, Vartiainen tiivistää järjestelmän hyödyt.

Tällä hetkellä ionSign kehittää kunnonvalvontalaitteita vastaamaan nimenomaan Fingridin tarpeisiin,
mutta muidenkin maiden kantaverkkoyhtiöt voisivat jatkossa hyödyntää niitä.

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *