Search
Close this search box.

Ohjelmistorobotiikka vapauttaa rutiinitöistä

Jaa
Fingridin HR-yksikön uusin tulokas, ohjelmistorobotti Tero Tiima, perehdytettiin palkkahallinnon rutiinitehtäviin. Näin aikaa vapautui henkilökohtaisille kohtaamisille. Samalla palkanlaskentaprosessi nopeutui ja inhimilliset virheet vähenivät. Robotiikka tekee tuloaan myös muihin työtehtäviin.

Fingridissä ollaan hyvin kehitysmyönteisiä ja robotiikan kehittäminen on kirjattu yhtiön strategiaan.

– Monelle ei tule ensimmäisenä mieleen HR-yksikkö, kun mietitään robotiikan hyödyntämistä. Mutta meillä on paljon työtehtäviä, jotka ovat ihmiselle turhan monotonisia ja rutiininomaisia kuten Excel-taulukoiden tarkistamisia, kertoo Fingridin henkilöstöpäällikkö Sonja Heiskanen.

Idea-asteelta nopeasti toteutukseen

Tero-robotti testattiin ja perehdytettiin eli ohjelmoitiin alihankkija KnowIt:n ja Fingridin ICT:n erikoisasiantuntija Hannu Sintosen avulla.

– Nyt Tero tekee kahdenlaisia tehtäviä palkkaprosessissa: työajanseurantajärjestelmän lomatarkastukset ja ylityökirjausten oikeellisuustarkastukset. Terolle on siis opetettu työaikalainsäädännöstä ylityösäännöt, Heiskanen kertoo.

Alkuvaiheessa Tero Tiima käynnistetään vielä manuaalisesti, mutta töitä se jo paiskii öisin.
– Jo parin kuukauden aikana on tarkoitus automatisoida myös käynnistys, Sintonen kertoo.

Toteamme leikillisesti, että jos Sonja on Teron pomo, niin Hannu on mentori.
– Teron testiautomaatiota jäljittelevään logiikkaan on rakennettu virheentarkistuksia, jolloin työnteko ei tyssää pieniin virheisiin. Jos jotain muita ongelmia ilmenee, ajo pysähtyy ja saan siitä automaattisesti viestin, Sintonen sanoo.

Robotiikkaprojekti käynnistyi tämän vuoden keväällä ja jo syyskuussa Tero alkoi paiskia töitä.
– Mitään isoja investointihankkeita pienessä tiimissä toteutettu projektimme ei edellyttänyt,
Heiskanen vahvistaa.

Tero Tiima -robotti saa tulevaisuudessa kollegoita

– On hienoa pystyä testiautomaatiotyökaluja hyödyntäen auttamaan henkilöstöämme rutiinitöiden poistamisella ja vapauttaa heidän työaikaansa tuottavaan tekemiseen. Tämä on ensimmäinen showcase ja rakennettu sille pohjalle, että tätä voidaan jatkossa hyödyntää laajemmin organisaatiossamme, Sintonen kiteyttää.

Heiskanen nyökkää:
– Tero ei varmasti tule jäämään ainoaksi robottityöntekijäksemme. On hienoa toimia talossamme esimerkkinä robotiikan hyödyntämisessä ja päästä kertomaan positiivisista kokemuksistamme muillekin.

Robotiikan järkevä ja onnistunut hyödyntäminen kannustaa varmasti myös uusia talentteja hakeutumaan töihin Fringridiin. •