Search
Close this search box.

Sähköjärjestelmien merkitys yhteiskunnalle

Jaa
Elämme kahdessa maailmassa. Toinen on fyysinen maailma ja toinen on ihmisen luoma teknologiaan pohjautuva digitaalinen maailma. Edellisessä olemme tottuneet elämään läpi ihmiskunnan historian, mutta ­digitaalinen maailma on meille vielä varsin uusi, kirjoittaa Jarno Limnéll.

Samalla kun opettelemme elämään digimaailman kanssa, meidän on pysyttävä sen muutosnopeuden mukana. Sanotaanhan, että kaikki mikä voidaan digitalisoida ­ennemmin tai myöhemmin digitalisoidaan. Itse asiassa keskeisin digitalisoinnin kohde on maailmalla tällä hetkellä ihminen – olemme siis digitalisoimassa ihmisaivoja. Tällaiseen kaikkialla olevaan sähköiseen digitaaliseen maailmaan olemme matkalla.

Elämme kuitenkin jo nyt – ja jatkossa yhä enemmän – todellisuudessa, jossa digitaalinen ja fyysinen maailma sulautuvat yhteen. Helposti unohdamme, että suomalainen fyysinen yhteiskunta ja sen kriittiset toiminnot ovat jo tänä päivänä hyvin riippuvaisia tietoliikennejärjestelmien ja -yhteyksien toiminnasta. Siis jos digitaalinen maailma ei toimi, sen vaikutukset näkyvät välittömästi fyysisen maailman toimimattomuutena.

Jarno Limnéll

Erilaiset perinteiset raja-aidat ja siilot ajattelussamme hämärtyvät jatkossa muutenkin yhä enemmän. Tai ­paremminkin ­meidän on pakko katsoa asioita yhä laajemmin ja myös uusin tavoin. Esimerkiksi Suomen digitaalisen maailman toiminta on riippuvaista sähköstä, mutta toisaalta sähköntuotanto ja -jakelu on ­riippuvaista digitaalisesta maailmasta. Jos tietyt tieto­järjestelmät eivät toimi, sähköntuotanto ja -jakelukaan eivät toimi. Näin olemme saaneet konkreettisesti nähdä tapahtuvan ­esimerkiksi Ukrainassa. Digitaalinen maailma ja sähkö ovat hyvin läheisessä vuoro­vaikutuksessa keskenään. Ne kulkevat käsi kädessä.

Digitaalinen maailma ja sähkö kulkevat käsi kädessä ja ovat tänään läsnä kaikkialla.

Jo nyt lähes kaikki yhteiskuntamme ja ­arkipäivämme toiminnot tarvitsevat sekä sähköä että digitaalisen maailman ­toimivuutta. Jokainen yritys ja organisaatio ovat sekä digitaalisia että sähköstä hyvin riippuvaisia. Samanaikaisesti sähköriippuvuus ja digitaaliseen maailmaan kohdistuva pahantahtoinen vaikuttaminen – kyber­uhkat – kietoutuvat entistä tiiviimmin toisiinsa. Kyberturvallisuudessa ei ole kyse vain teknisten laitteiden suojaamisesta erilaisia uhkia vastaan, vaan kyse on ­yhteiskuntamme, liiketoimintamme ja elämäntapamme turvaamisesta.

Olemme matkalla maailmaan, ­jossa emme puhu enää erikseen sähköisen ­ympäristön turvallisuudesta tai digitaalisesta ja fyysisestä turvallisuudesta. Puhumme vain turvallisuudesta, sillä digitaalisuus ja sähköinen maailma ovat läsnä kaikkialla. Ihan kaikkialla. Tällöin myös jokainen ymmärtää niiden elintärkeän merkityksen.

Kirjoittaja Jarno Limnéll on kyberturvallisuuden professori ja dosentti sekä Maailman
talousfoorumin asiantuntijaverkoston jäsen.

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *