Search
Close this search box.

Oikein hyvää perinteistä joulua!

Jaa
Sähkön hinnan nousu ja huoli sähkön riittävyydestä ovat saaneet kuluttajat hämilleen. Saako joulua viettää normaalisti, vai pitääkö sähkön käytössä kitsastella? Fingridistä luvataan: joulua saa viettää perinteiseen tapaan.

Suomalaisia kehotetaan jatkuvasti varautumaan mahdollisen sähköpulan aiheuttamiin sähkökatkoksiin. Pitääkö meidän olla joulun alla huolissamme?

”Jos sähkön tuotannossa tai tuonnissa ei tapahdu mitään poikkeuksellista eikä synny vikaantumisia, joulun rutiinit voidaan viedä läpi tuttuun ja totuttuun tapaan”, sanoo sähköjärjestelmän käytön johtaja Tuomas Rauhala Fingridistä.

Sähkönkulutuksen keskeiset haasteet ylipäätään liittyvät niihin päiviin, jolloin sähköä käytetään paljon.

Tänä vuonna joulu ajoittuu viikonlopun seutuun. Joulupyhiin laskeutuminen alkaa viimeistään aattona ja samalla teollisuuden, mutta myös kiinteistöjen, toimistojen ja pienempien liiketilojen sähkönkäyttö vähenee.

Pyhäpäivinä teollisuus on joulutauolla ja sähkönkulutus on siten muutenkin alhaisempaa.

”Jouluvalmisteluissa tai pyhien aikana ei kuluttajan tarvitse säästää erikseen sähkönkäytössä, mutta mikäli omaa sähkölaskua halutaan pienentää sähköä säästämällä, sen voi aina tehdä.”

Kinkku uuniin

Joulukinkun saa paistaa kuten ennenkin.

Perinteisesti kinkku paistetaan uunissa yöllä matalalla lämpötilalla, jolloin se ei vie kohtuuttomasti muutenkaan energiaa. Öisin sähkönhinta on halvempaa ja sähköä on hyvin saatavilla.

Joulukinkun saa paistaa kuten ennenkin.

Uunin käytössä eniten energiaa menee sen lämmittämiseen. Siksi jouluruoat ja leivonnaiset kannattaa paistaa perätysten. Jos olet tottunut tekemään joululaatikot alusta loppuun itse, voit tehdä niin tänäkin jouluna.

Mikäli haluat kuitenkin säästää sähköä ja omaakin energiaasi, laatikoissa voi hyödyntää puolivalmiita juuressoseita. Näin välttyy perunoiden, porkkanoiden ja lanttujen pesemiseltä, kuorimiselta, pilkkomiselta ja keittämiseltä.

Etukäteen tehdyn ruoan voi muutamalle henkilölle lämmittää halutessaan mikroaaltouunissa. Isot laatikot kuumenevat kätevimmin kiertoilmauunissa.

Jääkaappi ja pakastin tehokäytössä

Jääkaappi ja pakastin on hyvä pitää puhtaina ja jäättöminä. Jääkaapin suosituslämpötila on noin +5 astetta ja pakastimen –18 astetta. Ennen jouluruokia on hyvä karsia turhat ja vanhentuneet ruoat pois.

Erityisesti jouluna jääkaappi pursuaa monenmoista jouluruokaa ja -herkkua. Liian täyteen ahdettu jääkaappi kuluttaa enemmän sähköä kuin väljästi täytetty.

Säilyttämisessä voi hyödyntää myös ulkotiloja, jos ulkona ei ole pakkasta. Ruoat on hyvä suojata, jotta linnut tai muut pihan pikkukaverit eivät käy popsimassa herkkujasi.

Sauna ja koti lämpimänä

Ei joulua ilman joulusaunaa – saunoa voimme tänäkin jouluna normaaliin tapaan. Sähkösaunaa ei kuitenkaan kannata pitää päällä turhaan ja tyhjänä. Löylytellä voi porukalla tai peräkanaa.

Jos jouluvieraita on tulossa paljon, voi kodin lämpötilaa laskea hiukan liiallisen kuumuuden välttämiseksi.

Jouluvalot saa pyhinä ja myöhäisiltoina sytyttää tuomaan joulumieltä ja tunnelmaa.

Jouluvalot saa pyhinä ja myöhäisiltoina sytyttää tuomaan joulumieltä ja tunnelmaa, eikä niissä tarvitse säästää!

Kynttilät tuovat myös lämpöä. On silti hyvä muistaa, ettei niitä jätä palamaan tiloihin, joissa ei ole ketään.

”Oma hyvinvointi ja turvallisuus sähkönsäästökeinoissa on aina hyvä pitää mielessä”, Tuomas Rauhala muistuttaa.

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *