Search
Close this search box.

Milloin joulukinkun saa paistaa? – Ja muita ajankohtaisia kysymyksiä

Jaa
Fingridiin tulee aika ajoin kysymyksiä muun muassa voimajohtoalueiden käytöstä ja sähkön riittävyydestä. Kokosimme talviaikaan ja jouluun liittyvät kysymykset yhteen loppuvuoden infopaketiksi. Kysymyksiin vastaa Fingridin kehityspäällikkö Jonne Jäppinen. Leppoisaa joulun odotusta!

Kuinka paljon jouluvalojen käyttö maksaa, jos valot palavat joulukuun alusta maaliskuuhun?

Uudet jouluvalot ovat useimmiten ledejä, jotka kuluttavat huomattavasti vähemmän sähköä kuin perinteiset, hehkulamppuja käyttävät valosarjat. Perinteiset valosarjat kannattaakin kytkeä ajastimeen sähkön säästämiseksi.

Laskelmia koristevalojen kulutuksesta

Valosarja Jatkuvasti päällä 1.12.–10.3. Ajastettuna 8 h / vrk 1.12.–10.3.
Led 8 lamppua / 0,5 W 0,20 € 0,07 €
Led 80 lamppua / 6 W 2,30 € 0,80 €
Vanha 216 lampun sarja / 93,3 W 34,60 € 11,50 €

Laskettu sähkön hinnalla 15,43 snt/kWh. Lähde: Motiva.

Mikä on sähkönkulutuksen kannalta paras ajankohta joulusaunalle?

Joulusaunan aikataulu on melko vapaasti valittavissa joulunpyhien aikana. On tietenkin
hyvä, jos kaikki saunat eivät ole samaan aikaan lämpiämässä, vaan saunominen jakaantuu pidemmälle ajanjaksolle.

Entä mihin aikaan joulukinkku kannattaa paistaa?

Sähköverkon kulutuksen kannalta kinkun paistolle ei ole ollut rajoituksia joulun pyhinä, koska sähkönkulutus on tuolloin selvästi normaalia alempana teollisuuden ja muun kulutuksen pysäyttäessä prosessejaan ja toimintaansa joulun ajaksi. Itse paistan kinkun yleensä aattoyönä, jolloin herkullinen kinkku on valmiina aamulla herätessämme. Yöllä paistaminen on myös sähkön hinnan näkökulmasta edullisempaa.

Kuva: Lehtikuva / Kaisa Siren

Jouluna on perinteisesti katettu notkuva joulupöytä myös kodin ja metsän eläimille. Voiko eläimiä ruokkia johtoalueilla?

Johtoalueille voidaan perustaa ja on perustettukin riista- ja muiden eläinten ruokintapaikkoja. Sanotaan, että ruokintapaikalta tulee olla ympäristöön hyvä näkyvyys, mutta toisaalta lähellä suojaa. Mikä siis olisikaan parempi kuin johtoaukean reuna? Ruokinta-automaatin (ja -katoksen) pystyttämisestä ja sijainnista on hyvä sopia johdonomistajan kanssa, mutta sille ei ole mitään varsinaista estettä. Pelkkä joulupöytä ei tosin riitä, vaan ruokinta olisi hyvä aloittaa jo ennen lumen tuloa ja jatkaa läpi talven.

Saako voimajohtoaukealta hakea joulukuusen? Entä takkapuita?

Voimajohdot sijaitsevat lunastetulla maalla. Fingrid ei siis omista maapohjaa eikä niillä kasvavaa puustoa. Joulukuusen tai takkapuiden hakemiseen tarvitaan aina maanomistajan lupa.

Miksi Fingrid haluaa korjata verkkoyhteyksiä talvella, kun sähkön tarve on suurin? Miksi ei kesällä?

Talvi on ainoa ajankohta vuodesta, jolloin maaperä ja suot pylväiden läheisyydessä ovat jäässä ja mahdollistavat raskaiden nostureiden pääsyn pylväiden luokse. Toisaalta talvella kulutus ja maiden välinen siirto eivät yleensä ole samanaikaisesti kovin suuria, koska lähes kaikki voimalaitokset ovat käytössä, mikä vähentää siirtotarvetta.

Voiko voimajohtoalueilla hiihtää? Entä voimmeko perustaa jääpallokentän johtoalueelle?

Hiihtää toki voi, mutta jääpallokenttää Fingrid ei johtojen alle suosittele. Tien, ulkoilureitin, kuntoradan
tai latupohjan perustamiseen on pyydettävä maanomistajan lupa sekä Fingridin lausunto.

Talvisaikaan saattaa kuulua sirisevää ääntä isojen voimajohtoalueiden läheisyydessä. Mistä se johtuu ja onko se vaarallista?

Johtojen läheisyydessä kuuluva sirisevä ääni johtuu koronailmiöstä. Ilmiön aiheuttaa ilman ionisoituminen johtimien ja eristimien läheisyydessä. Koronaa saattaa esiintyä 400 kilovoltin johdoilla eritoten sumuisella ja kostealla säällä, lumi- tai räntäsateessa tai kun johtimen pinnalla on huurretta. Korona ja siitä johtuva ääni lienee voimakkainta syksyn kosteilla keleillä sekä talvella. Koronailmiö on ihmiselle vaaraton.

Artikkeli on julkaistu aiemmin Fingrid-lehdessä 3/2015.

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *