Search
Close this search box.

Trainee-ohjelma ponnahduslautana energia-alalle

Jaa
Fingridissä aloitti marraskuussa kaksi tulevaisuuden sähkömarkkinaosaajaa kymmenen kuukautta kestävässä trainee-ohjelmassa. Palkallinen trainee-ohjelma toimii hyvänä ponnahduslautana energia-alasta kiinnostuneille opiskelijoille ja vastavalmistuneille, mutta on myös Fingridille tärkeä väylä saada alalle uusia osaajia.

Osaajapula. Siinä termi, joka on tullut tutuksi viime vuosien aikana useammankin toimialan puheissa, eikä energia-ala ole poikkeus.

Energia-alan merkitys yhteiskunnalle on kuluneen talvena aikana noussut tavallisen suomalaisen tietoisuuteen, mikä toivottavasti toimii houkuttelevana tekijänä myös tulevaisuuden työmarkkinoilla. Energiamurros ja sähköjärjestelmän modernisointi tekevät energia-alasta tulevaisuuteen katsovan työpaikan ja samalla edellyttävät uusien osaajien saamista alalle.

Fingridissä trainee-ohjelmaa on jo pidemmän aikaa pohdittu yhdeksi väyläksi tulla alalle ja luomaan mahdollisuuksia vastavalmistuneille ja opintojensa loppusuoralla oleville.

Viime vuoden lopulla trainee-ohjelma otti harppauksen eteenpäin kolmen energia-alan toimijan, eli Fingridin, Fingrid Datahubin ja eSettin käynnistäessä ensimmäisen trainee-ohjelman taseselvitykseen.

Taustalla oli selkeä tarve varmistaa osaajien saatavuus lakisääteisen taseselvityksen hoitamiseksi tulevaisuudessakin.

Näköala kolmen yhtiön toimintaan

Trainee-ohjelma on Fingridissä uutta, ja ensimmäinen ohjelma tarjoaakin siihen osallistuville ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua kolmen eri yhtiön toimintaan palkallisessa harjoittelussa.

Marraskuussa 2022 kymmenen kuukauden pestinsä aloittivat energia- ja ympäristötekniikan insinööriksi Satakunnan ammattikorkeakoulusta valmistunut Miikka Uotila ja Aalto yliopistossa diplomi-insinöörin opintojaan viimeistelevä Niklas Leppäsalo.

Ohjelmaan kuuluu perehdytysjakson jälkeen kolme kuukautta kunkin mukana olevan yhtiön tehtävissä. Monipuolinen ohjelma ja palkallinen harjoittelu saavat kiitosta molemmilta.

”Missä muualla pääsisi tutustumaan näin laajasti kolmen eri yhtiön toimintaan ja saisi tällaisen mahdollisuuden nähdä, mitä kaikkea tässä ympärillä tapahtuu? Vaikka taseselvitys ei olisi se loppuelämän uravalinta, tämä on ollut todella hyvä paikka aloittaa työt alalla”, toteaa Leppäsalo, joka on tehnyt ensimmäisen trainee-jaksonsa Fingridin taseselvitystä hoitavassa yksikössä.

Tukena ovat jokaisessa yhtiössä omat mentorit, joilta on saanut apua ja oppia arkipäivän tekemiseen. Ensimmäiset kuukaudet ovat olleet monipuolisia, ja oppia on saatu taseselvityksen lisäksi sähkömarkkinoista laajemminkin.

Molemmat ohjelmaan osallistuneet ovatkin kokeneet trainee-ohjelman erittäin positiivisena mahdollisuutena tutustua alaan. Siinä, missä vakituiseen työhön siirtyessä keskitytään tekemään kyseistä työtä, tarjoaa trainee-ohjelma alaan laajemman näkökulman sähkömarkkinoihin ja eri yhtiöiden rooleihin taseselvityksen tekemisessä.

Miikka Uotila (vas.) ja Niklas Leppäsalo aloittivat Fingridin trainee-ohjelmassa marraskuussa 2022. 

Trainee-ohjelma valmentaa tulevaisuuden tehtäviin

Pelkkää oppimista ei Uotilan ja Leppäsalon päivät ole olleet, sillä molemmat ovat päässeet sukeltamaan taseselvityksen tehtävien pariin sujuvasti talven aikana.

”Paljon on saanut tehdä ja täällä saa olla aktiivinen. Kolmessa kuukaudessa ehtii saada hyvän peruskäsityksen kunkin yhtiön toiminnasta ja roolista taseselvityksessä. Positiivista on, miten aktiivisesti porukka on halunnut jakaa osaamistaan ja ottanut mukaan työyhteisöön”, Miikka Uotila kertoo.

Työyhteisö saakin molemmilta kiitosta, ja positiivinen mielikuva Fingridistä työpaikkana on vahvistunut entisestään.

Myös kokemukset eSettin puolelta ovat Uotilan ensimmäinen jakson kokemuksella pelkästään myönteisiä.

”Mentorit ovat olleet tärkeässä asemassa. He ovat myös mukanamme, kun lähdemme keväällä tutustumaan taseselvityksen tekemiseen laajemminkin ja hakemaan oppia muista pohjoismaisista kantaverkkoyhtiöistä osana trainee-ohjelmaa”, Uotila jatkaa.

Trainee-ohjelman tavoitteena on kasvattaa siihen osallistuvia tuleviin työtehtäviin, ja muutaman kuukauden perusteella oma asiantuntemus onkin karttunut.

Uotila ja Leppäsalo pitävät tärkeänä myös sitä, miten erilaisilla taustoilla ohjelmaan voi osallistua.

”Olemme kaikki samalla viivalla koulutustaustastamme riippumatta”, Niklas Leppäsalo toteaa.

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *