Search
Close this search box.

Valvomorakennusten kiinteistöautomaatiota kehitetään

Jaa
Uudet valvomorakennukset alkavat talotekniikaltaan ja energiatehokkuudeltaan muistuttaa jo omakotitaloja. Rakennusten varustuksena on wc, pienkeittiö, lämmitys, ilmanvaihto ja valaistus.

Fingrid omistaa noin sata valvomorakennusta eri puolilla Suomea. Itse rakennukset muistuttavat pitkälti tavallisia omakotitaloja kiinteistötekniikkaa myöten. Rakennusten varustuksena on wc, pienkeittiö, lämmitys, ilmanvaihto ja valaistus. Taloissa ei kuitenkaan asuta, ja tarkistuskäyntejäkin on vain harvakseltaan.

Uusissa valvomoissa on käytössä kiinteistöautomaatiojärjestelmä, jolla pystytään säätämään lämpötilaa. Automaation kehittäminen yhä tehokkaamman valvonnan toteutumiseksi on lähivuosina edessä.

− Aiomme kehittää järjestelmää niin, että etävalvonta on mahdollista. Tällä hetkellä automaatioratkaisut toimivat kohteissa paikallisesti, kertoo kiinteistöautomaation asiantuntija Jonne Lantto Fingridistä.

Rakennuksiin sijoitettujen sähköisten komponenttien takia lämpötila ei saa laskea liian alas. Lämpimänä vuodenaikana ilmalämpöpumput jäähdyttävät tarvittaessa.

Valvomokiinteistöt suunnitellaan energiatehokkaiksi. Rakennusten ikkunattomuus omalta osaltaan tekee rakennuksista tiiviitä ja energiaa säästäviä. Valvomot ovat sähkölämmitteisiä, mutta ensimmäinen maalämmöllä lämmitettävä kiinteistö on suunnitteilla.

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *