Search
Close this search box.

Wpd Finland luottaa pitkäaikaisiin ostajiin

Jaa
Wpd Finland rakentaa toimintaansa pitkäaikaisten sähkönhankintasopimusten perustalle. Samaa pitkän aikavälin politiikkaa se noudattaa myös tuulipuistojen teknisissä ja talouspalvelusopimuksissa, jotka solmitaan puiston koko käyttöajan mittaisiksi – eliniäksi.

Pitkäaikaisten PPA-sopimusten merkitys painottuu vahvasti Wpd Finland Oy:n tuulipuistorakentamisessa. Sopimuksissa joko yksi suuri sähkönkäyttäjä tai laajempi joukko pienempiä sopii ostavansa tietyn määrän sähköä sopimuksen mukaiseen hintaan sopimuksen määrittelemäksi ajaksi.

– Wpd:n tuoreimmista kolmesta tuulipuistoprojektista kaikkiin on solmittu tällainen sopimus. Yksi puistoista on jo valmis. Kannuksessa alkuvuodesta aloittaneen noin 60 megawatin tuulipuiston PPA-sopimus on tehty hakukoneyhtiö Googlen kanssa. Pyhäjoelle parhaillaan rakentuvan Karhunnevankankaan tuulipuiston sähkönhankintasopimus puolestaan sovittiin UPM-Kymmene Oyj:n kanssa, kertoo yhtiön toimitusjohtaja Heikki Peltomaa.

Vuonna 2007 toimintansa aloittanut Wpd Finland kuuluu saksalaiseen Wpd-konserniin, joka operoi tai omistaa reilusti yli 200 tuulipuistoa eri puolilla Eurooppaa. Wpd Finlandin periaatteena on kehittää, rahoittaa, rakentaa, operoida ja omistaa tuulivoimapuistoja Suomessa niin maalla kuin merellä.

Elinikäiseen palveluun kuuluu tuotannon valvonta

Wpd tekee teknisen ja talouspalvelusopimuksen puiston koko käyttöajalle Wpd Windmanager Suomi Oy.n kanssa. Samalla turvataan tuulivoimatuotannon määrää ja laatua.

– Windmanager valvoo, että turbiinitoimittaja operoi puistoa oikein, ja että puisto tuottaa tuuliolosuhteisiin nähden oikean määrän sähköä. Samalla valvotaan myös puistojen ja yksittäisten voimaloiden huolto-ohjelman noudattamista ja huoltoihin käytettävää aikaa.

Wpd kantaa vastuunsa tuulivoimatuotannosta puiston koko eliniän ajan siinäkin tapauksessa, että tuulipuisto myytäisiin uudelle omistajalle. Yhtiön edustaja on myös tavoitettavissa koko vuosia kestävän käyttöajan.

Fingridin ja Wpd:n yhteistyössä painottuvat tekninen neuvonanto sekä tuulivoiman kantaverkkoon liittämisen kysymykset.

Kymmenen uutta puistoa

Ensi vuoden puolella Wpd aloittaa tuulipuistohankkeen, jonka takana on Keskon kanssa solmittu PPA-sopimus. Sopimuksen myötä K-ryhmä täydentää uusiutuvan sähkön tuotantoaan merkittävästi ja hankkii tuulivoimaa reilusti yli 40 gigawattituntia vuosittain.

Peltomaan mukaan Wpd Finland käy lisäksi parhaillaan neuvotteluja usean eri yrityksen kanssa vastaavista sopimuksista. Olemassa olevia tuulipuistoaihioita on kaikkiaan kymmenkunta, ja yhtiö jatkaa aktiivisesti niiden kehittämistä.

– Toivon mukaan pääsemme pian niitä myös rakentamaan. Pidemmällä aikavälillä uskon myös merituulivoiman rakentamisen rantautuvan kunnolla Suomeen. Tällöin puhutaan jo miljardi-investoinneista per puisto, Peltomaa sanoo.

Merituulivoiman mahdollisuuksiin uskotaan myös ajatushautomo Sitrassa, jossa se nostettiin esiin kuluvan vuoden koronakriisin selviytymispaketissa.

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *