Search
Close this search box.

Kristallinkirkas raja käytännössä

Jaa
Koronakevät ei jarruttanut kristallinkirkkaan rajan juurruttamista työmaille. Kokemukset ovat tähän mennessä vain ja ainoastaan positiivisia.

Kristallinkirkkaan rajan käyttöönotto on otettu  Fingridin toimittajayrityksissä ja niiden työmailla hyvin vastaan, ja jalkautuminen uuteen toimintaan jatkuu tasaisesti. Fingridin yksikön päällikön Janne Eskelisen mukaan toimintamallin siirtäminen käytäntöön on edennyt suunnitelmien mukaan poikkeusvuodesta huolimatta.

– Koulutukset saatiin toteutettua suunnitellusti kevään aikana. Siirryimme etäkoulutuksiin epidemian alettua, Eskelinen sanoo.

Koulutusten järjestämistä jatketaan vielä syksyllä niille, jotka eivät vielä ole päässeet niihin osallistumaan.

Eskelinen korostaa, ettei kristallinkirkas raja aiheuta suuria muutoksia työmaiden toimintaan.

– Sen avulla kirkastetaan toimittajille kuuluvia vastuita, joihin liittyvissä yksityiskohdissa heillä on myös päätäntävaltaa ja sitä myöten erilaisia mahdollisuuksia.

– Me emme enää lähde tekemään tarkkoja vaatimuksia esimerkiksi työmenetelmistä. Näin ollen yksityiskohtaisia vaatimuksia on sopimuksissa vähemmän.

Eskelinen toteaa, että kristallinkirkkaan rajan on mahdollistanut toimijoiden vankka osaaminen työturvallisuusasioissa.

– Työturvallisuuden kivijalka on toimittajillamme hyvin hallussa. Selkeyttämällä asioita sitä parannetaan edelleen. Selkeys vastuunjaosta on erittäin hyvän – ja turvallisen – toiminnan edellytys, Eskelinen painottaa.

Eltel Networks hyödyntää vaihtoehtoisia työmenetelmiä

Eltel Networks Oy:n rakennuspäällikkö Marko Elorinne on ollut tyytyväinen uuteen toimintatapaan.

– Olemme nyt suunnitelleet ja käyttäneet vaihtoehtoisia työmenetelmiä aiempaa enemmän. Esimerkiksi korkealla työskentelyssä on voitu paremmin suosia juuri kyseiselle työmaalle sopivaa menetelmää, Elorinne toteaa.

Kristallinkirkas raja ei mietityttänyt Eltel Networksin henkilökuntaa missään vaiheessa, vaan se otettiin heti mielellään vastaan.

Elorinne kiittelee varsinkin rajan mukanaan tuomaa selkeyttä.

– Se on selkeyttänyt erityisesti vastuukysymyksiä. Lain ja turvallisten työtapojen puitteissa voi luovia ja vaihdella työmenetelmiä tarpeen mukaan. Siten kunkin työmaan ominaisuudet, haasteet ja mahdollisuudet pystytään huomioimaan aiempaa paremmin. Lisäksi käymme kohteeseen sopivat työmenetelmät tarkkaan läpi työmaan aloituspalaverissa, hän tarkentaa.

Omexom otti rajan käyttöön ennen kesää

Tärkeintä on, että raja antaa asiakkaan suuntaan selvää osviittaa siitä, mistä me huolehdimme ja mitkä asiat ovat heidän vastuullaan, toteaa myös Omexomin työmaapäällikkö Janne Ketola.

Omexomilla kristallinkirkas raja -hankkeen tuomat muutokset ehdittiin ottaa käyttöön vasta juuri ennen kesää.

– Rajan myötä päivitimme oman turvallisuussuunnitelmamme ja huoltodokumenttimme. Ne palvelevat meidän itsemme lisäksi sekä Fingridiä pääasiakkaana, että muita asiakkaita. Mutta lisätyöksi tätä ei voi sanoa, kyse oli lähinnä asioiden ajantasaistamisesta ja oman toimintamme kehittämisestä, Ketola kertoo.

Omexomissa rajan nähdään helpottavan yhteistyötä Fingridin kanssa, koska päällekkäisyyksiä ei enää synny.

– Muutokset näkyvät lähinnä lähestymistapojen muutoksina. Edelleen mennään aina turvallisuus edellä. Fingridiltä on saatu sekä hyviä että rakentavia esimerkkejä erilaisista työtavoista ja -menetelmistä. Esimerkiksi työmaan vastuiden kuvauksessa on otettu paljon mallia aiemmista, Ketola kiteyttää.

– Sanoisin, että puolen vuoden kokemuksen jälkeen tiedämme paremmin, minkälaisia ajatuksia se herättää ja minkälaisia kokemuksia siitä on kertynyt. Vastuunjaossa ollaan selvästi menossa parempaan suuntaan ja kristallinkirkkaan rajan myötä selkeämmin kuvatut vastuut ovat etu kaikille osapuolille.

Lue lisää Fingridin työturvallisuuden toimintatavoista ja tavoitteista täältä.

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *