Search
Close this search box.

ELVIS on täällä!

Jaa
Fingrid lanseerasi syyskuussa tietojärjestelmäkokonaisuuden, josta odotetaan alalle uutta standardia.

elvis_artikkelikuva_2Kantaverkko-operaattoreilla on perinteisesti riittänyt haasteita AOM-kentällä (Asset and Operation Management). Vuosien ajan Fingrid on työstänyt AOM-alustaa, joka virtaviivaistaisi omaisuuden ja operaatioiden hallintaa. Lopulta tänä vuonna uusi tietojärjestelmäkokonaisuus – nimeltään ELVIS – näki päivänvalon.

Mistä oikein on kysymys? Nyt lanseerattu paketti on tiukasti tuotepohjainen; yhtenä punaisena lankana on se, että standardiratkaisuja suositaan aina, kun se vain on mahdollista. ELVIS on erityisen taitava omaisuustiedon master datan hallinnassa, mikä tarkoittaa sitä, että yhteen sovellukseen syötetty tieto on saatavilla kaikissa muissakin järjestelmän sovelluksissa.

Tässä jättiurakassa vaadittiin melkoisen raskasta integrointiotetta. Fingridillä päätettiin käyttää yhteistä tietomallia (Common Information Model) kokonaisuuden saamiseksi maaliin. Vahva integrointi mahdollistaa myös eri liiketoimintaprosessien tehokkaan digitalisoinnin avaten samalla ovia maailmanluokan analytiikan käytölle.

Enemmän tehoja!

Nyt kun ”järjestelmien kuningas” on saatu kunnolla käyntiin, Fingrid odottaa tietojärjestelmän parantavan sekä tuottavuutta että kantaverkon yleistä luotettavuutta. Lisäksi uskotaan, että suhteet asiakkaisiin ja palveluntuottajiin tulevat kehittymään ja syventymään entisestään. ELVIS-alustan hintalappu on noin 30 miljoonaa euroa.

ELVIS-järjestelmäkokonaisuudesta vastaava projektipäällikkö Marcus Stenstrand kertoo, että parempi datanhallinta on ollut Fingridillä mielessä jo vuodesta 1988 – mutta ELVIS (Electricity Verkko Information System) alkoi itää tosissaan ”vasta” 2008.

– ELVIS-projekti käynnistyi aikoinaan, kun ryhdyimme tekemään sen hetkisen tilanteen ja myös tulevaisuuden prosessimallinnuksia. Vuonna 2010 pyysimme toimittajilta tarjouksia, Stenstrand muistelee projektin alkuvaiheita.

Kaksi vuotta myöhemmin IBM valikoitui projektin järjestelmäintegraattoriksi julkisen kilpailutuksen kautta. IBM Finlandin Application Innovation Services -osaston johtaja Matias Karvinen myöntää, että seuranneet neljä vuotta toivat tullessaan tuutin täydeltä haasteita jopa IBM:n tapaiselle toimijalle. Karvisen mukaan yhteisestä johtotähdestä pidettiin kuitenkin kiinni joka askeleella.

– Jokaisessa projektissa tulee vastaan yllätyksiä. Menestys riippuu siitä, kuinka hyvin on valmistauduttu yllätysten varalle ja kuinka hyvin pystytty reagoimaan muuttuviin tilanteisiin.

Rima korkealla

IBM:n Maximo-ratkaisu on tavallaan ELVIS-alustan “kova ydin”, jonka ympärille on koottu seitsemän erillistä, huippuluokan tuotetta. Karvinen toteaa, että koska Fingrid on yksi alan varteenotettavimpia kantaverkkotoimijoita, oli alusta asti selvää, että tähtäin oli poikkeuksellisen korkealla tässä projektissa.

– Standardituotteita valikoimalla halusimme saavuttaa mahdollisimman saumattoman integraation. Jonkin verran räätälöintiä toki tarvittiin matkan varrella, hän lisää.

Marcus Stenstrand huomauttaa, että integraatio oli tärkeää myös kokonaiskuvan kannalta. Samalla kun Internet of Things (IoT) ja Big Data kiihdyttävät vauhtiaan, sellaiset seikat kuin toimiva analytiikka ja visualisointi tulevat koko ajan tärkeämmiksi.

– Me halusimme pystyä tekemään fiksuja, hyviä päätöksiä paljon nopeammin kuin ennen, hän kiteyttää.

Kun data virtaa vapaasti yhdestä sovelluksesta toiseen, näkyvyys ja ennakoitavuus on parantunut kuin heittämällä: Stenstrandin mukaan Fingrid näkee nyt ”25 vuotta tulevaisuuteen”.

– Tavoite oli luoda uusi vertailukohta koko toimialalla, Stenstrand sanoo ja kuulostaa siltä, että maaliin todella myös päästiin.

Voimankäyttö sallittu

Matias Karvinen toteaa, että ykkösprioriteetti koko projektissa oli pitää huolta siitä, että Fingridille tehdyt lupaukset huomattavista liiketoimintahyödyistä pystytään myös lunastamaan.

– Tämä tarkoitti sitä, että projektin laajuus, riskit ja resurssit tuli pitää tarkasti näpeissä koko ajan. Toki välillä myös ”nuijalla oli töitä”, jotta aikatauluissa pysyttiin.

Mistään salatieteestä ei ollut kysymys:

– Projekti onnistui, koska Fingridillä oli selkeä visio, jolla oli johdon tuki. Käytetty holistinen lähestymistapa oli myös jotain ”aivan ennennäkemätöntä”.

Yhtä lailla tyytyväinen on Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen, joka katsoo ELVIS-järjestelmäkokonaisuuden olevan tärkeä myös yhtiön strategian kannalta:

– Meidän tulee vastata siihen vallankumoukseen, joka on käynnissä Pohjolan sähköjärjestelmissä. Vuoteen 2020 mennessä kaikki meidän IT-järjestelmämme ovat yhteyksissä toisiinsa. ELVIS-järjestelmä on kaikkein tärkein resurssi, mikä yhtiöllä on käytössään.