Search
Close this search box.

ITOMS on kantaverkkoyhtiöiden PISA

Jaa
Fingrid on toistuvasti saavuttanut menestystä kansainvälisessä ITOMS-vertailussa (International Transmission Operations and Maintenance Study). Vuoden 2015 vertailussa yhtiö oli kärjessä 11. peräkkäistä kertaa. ITOMS järjestetään kahden vuoden välein.
Ylläpitopäällikkö Jari Helander

Jari Helander kertoo, että Fingrid on ollut noin 30 toimijan vertailussa mukana jo vuodesta 1996 asti.
–Käytännössä olemme olleet TOP3:ssa joka kerta, hän toteaa.
Varsinaisia tarkkoja ranking-listoja vertailussa ei tehdä, sillä kyseessä ei ole kilpailu, vaan tavoitteena on etsiä parhaita toimintatapoja ja -menetelmiä sekä ottaa oppia muista yhtiöistä.
ITOMS-vertailussa tarkastellaan toiminnan laatua, tehokkuutta ja taloudellisuutta ja vertaillaan mm. kantaverkkoyhtiöiden verkon kunnossapidon laatua ja kustannuksia. Vuoden 2015 tutkimuksessa Fingrid sai kehuja erityisesti voimajohtokunnossapidosta ja kasvustonkäsittelystä.
Lisäksi ITOMS-menestys versoo yhtiön valitsemista toimintamalleista ja pitkälle kehittyneiden tietojärjestelmien tehokkaasta hyödyntämisestä. Fingridille tuntuvaa lisäpontta tuo uusi omaisuudenhallintajärjestelmä Elvis, jonka avulla saadaan kentälle entistä tarkempaa tietoa.
– Elvikseen on kirjattuna muiden muassa kaikki huollot, viat ja kustannukset. Tämä kirittää omaa osaamistamme entistä korkeammalle tasolle, Helander toteaa.
Kari Kuuselan mukaan ITOMS-voittoputkeen vaikuttaa kaksi tekijää ylitse muiden: korkea laatu ja alhaiset kustannukset.
– Järjestelmässä on esiintynyt vain vähän häiriöitä ja korjauskustannukset on saatu pidettyä alhaalla, hän summaa.
Tulevaisuuden osalta Kuusela uskoo, että Fingrid petraa juoksuaan entisestään, kiitos uusien digityökalujen.
– Keräämme koko ajan enemmän tietoa, joka auttaa meitä parantamaan kunnossapitoa.
ITOMS-vertailua pidetään yhtenä alan arvostetuimmista vertailututkimuksista. Vuoden 2015 vertailuun osallistui 31 yhtiötä ympäri maailmaa. Kansainvälisen vertailututkimuksen toteuttaa UMS Group Inc. •