Viime syksynä ja alkuvuodesta 2024 sähkömarkkinoilla on nähty monia hyvin poikkeuksellisia tapahtumia ja tilanteita. Sähköjärjestelmä toimi myös näissä tilanteissa normaalisti ja sähkö riitti hyvin, kiitos sähkön tuottajien ja käyttäjien aktiivisuuden sekä alan tiiviin yhteistyön ja onnistuneen viestinnän.
Vähemmälle huomiolle on jäänyt se, että sähköjärjestelmän tehotilanteessa alati tapahtuvat vaihtelut ovat voimistuneet niin Suomessa kuin muissakin Pohjoismaissa. Niistä on tullut osa sähköenergiajärjestelmän normaalia toimintaa – uusi normaali.
Vaihteluiden voimistuminen on seurausta erityisesti sääriippuvan tuotannon voimakkaasta kasvusta, mutta myös energiajärjestelmän sähköistymisestä. Suomessa energiankäytön sähköistyminen on alkanut näkyä vahvasti myös kantaverkon tasolla, kun erityisesti kaukolämmön ja teollisuuden lämmöntuotannossa käyttöönotettujen sähkökattiloiden määrä kasvaa.
Reservit ovat tärkein sähköjärjestelmän hallinnan keino.
Fingridin tärkein sähköjärjestelmän hallinnan keino ovat sähköjärjestelmän reservit, joiden tarve kasvaa entisestään järjestelmässä tapahtuvien vaihteluiden myötä. Käyttövarmuuden ylläpitämiseksi onkin erittäin tärkeää saada mukaan reservimarkkinoille niin uusi kuin jo käytössä oleva sähkön tuotannon, varastoinnin ja käytön jousto.
Huomionarvioista on kuitenkin myös se, että joustojen tarjoaminen esimerkiksi päivänsisäisille markkinoille tai hyödyntäminen muutoin esimerkiksi mahdollisten tase- ja ennustevirheiden hallinnassa tai hintajoustona tukee myös sähköjärjestelmän hallinnan edellytyksiä erilaisten taloudellisten mahdollisuuksien lisäksi.
Poikkeukselliset tapahtumat sähköenergiajärjestelmässä viime syksyn ja kuluneen talven aikana ovat korostaneet sitä, kuinka ratkaisevan tärkeää alan toimijoiden aktiivinen toiminta ja tiivis yhteistyö sähkömarkkinoilla ovat sähkönjärjestelmän toimitus- ja käyttövarmuuden ylläpitämiseksi.
Tiivis yhteistyö ja kaikkien markkinatoimijoiden entistäkin aktiivisempi toiminta toivottavasti muodostuu myös uudeksi normaaliksi, kuten sähköjärjestelmässä tapahtuvien vaihteluiden voimistuminen.
Tuomas Rauhala
johtaja, voimajärjestelmän käyttö
Fingrid