Search
Close this search box.

Aurinkosähköä jokaiseen kotiin?

Jaa
Janne Käpylehto on tietokirjailija ja keksijä, joka tekee laajasti opetus- ja asiantuntijatyötä energia-alalla. Kirjoittajalla on myös taustaa NASA:lta matemaattisten ohjelmistojen parista. Kesäisin hän ajelee mm. saunalla Tallinnaan ja talvisin sahaa jääkaruselleja.

Kiinteistöön, joka käyttää merkittävästi sähköenergiaa, ja jonka katolle paistaa aurinko, on oikein mitoitetun aurinkovoimalan asentaminen taloudellisesti kannattavaa. Koska meillä ei ole syöttötariffia tai netotusta, on oikein mitoitettu aurinkovoimala sekä kiinteistön että energiajärjestelmän kannalta sähkönsäästötoimenpide.

Kotitalouksien ei ole ollut aikaisemmin mahdollista tuottaa itse energiaa – ellei puun polttamista ja lämpöpumppua lasketa mukaan. Aurinkovoimalan käyttöönotto on helppoa, ja niiden hinnat ovat laskeneet rajusti. Joka kotiin aurinkovoimala ei kuitenkaan tällä hetkellä sovi: esimerkiksi yksittäinen kerrostalohuoneisto kuluttaa niin vähän, että sopivan kokoisen aurinkovoimalan tuotantohinta tulee kohtuuttoman korkeaksi. Myös pelletillä, öljyllä tai kaukolämmöllä lämpiävään omakotitaloon ei kannata aurinkovoimalaa laittaa, koska sähkönkulutusta ei ole kesäaikaan riittävästi. Aurinkosähkön hyödyntäminen lämpimän käyttöveden tuottamiseen joko suoraan tai lämpöpumpulla onkin keskeisin kulutuskohde, jossa ostosähköä voidaan korvata omalla katolla tuotetulla sähköllä.

Koteihin aurinkosähköä asennetaan käytännössä markkinaehtoisesti. Kotitalousvähennyshän ei ole tukimuoto vaan talouden piriste. Paras osoitus riittävän edullisesta hintatasosta on raju asennetun kapasiteetin kasvu: aurinkosähkö yli kaksinkertaistuu nyt vuosittain Suomessa.

Taloyhtiöissä on vasta mitätön määrä aurinkosähköä. Jotta kiinteistösähköliittymään asennettua aurinkosähköä voisi käyttää koko talossa, tarvitaan joko työläs takamittarointi tai kehityksessä oleva hyvityslaskentamalli. Siinä siirretään tuotantoa sähköliittymästä toiseen, tonttikokonaisuuden sisällä ja mikä olennaista, ilman siirtomaksua. Taloyhtiöiden aurinkosähkön edistämiseen on kaksi kätevää tapaa: tarvitaan tukimekamismi aurinkosähkökartoitusten toteuttamiseen eli asian selvittämiseen päätöksenteon tueksi, lisäksi laajennettu kotitalousvähennysjärjestelmä voisi  koskea taloyhtiössä tehtyjä, osakkaan maksamia fiksuja investointeja.

Sähkön varastoinnin ja kysyntäjoustojen merkitys kasvaa. Monet uusiutuvan energian muodot eivät tarvitse polttoainetta ja lisäksi ominaista on tuotannon säätymättömyys. Ei mene montaa vuotta, kun kiinteistökohtaisia akkujärjestelmiä aletaan asentaa. Ensimmäisenä niitä halutaan omakotitaloihin, joissa on aurinkovoimala ja sähköenergian osto- ja myyntihinnan välinen erotus on suurin.

Energiamurros on myös valtava mahdollisuus yrityksille kehittää uusia liiketoimintamalleja. Esimerkkinä ovat sähkön kuluttajamyyntiin liittyvät kumppanuusmallit, joilla saadaan asiakkaita, jotka eivät vaihda sähkösopimustaan heti ensimmäisen myyjän repiessä hihasta kauppakeskuksessa.

Aurinkosähkö on arvokkaampaa kuin pelkkä tuotettu sähkö. Teknillis-taloudelliset esteet siirtyä kestävään energiajärjestelmään ovat jo takanapäin. Yksi keskeinen hidaste kuitenkin on, että energia ei ole kovin kiinnostavaa. Energiatarpeen hallinta ja siinä mukana oleminen tekee energiasta mielenkiintoista, konkreettista ja hauskaakin. Aurinkosähkö on keulakuvana energiamurroksessa, joka on on meneillään, ja joka muuttaa tapaamme ajatella, hankkia ja käyttää energiaa. Energian pitää olla hauskaa!

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *