Search
Close this search box.

Hiekka-akusta apua energian varastointiin

Jaa
Polar Night Energyn kehittämä hiekka-akku on tehokas tapa varastoida energiaa ja tehdä kaukolämmöstä entistä vähäpäästöisempää. Ensimmäinen kaupallisen kokoluokan ratkaisu on rakennettu toimimaan osana Vatajankoski Oy:n kaukolämpöverkkoa.

Markku Ylönen ja Tommi Eronen pyörittelivät opiskeluaikoinaan ajatusta asumiseen käytettävästä puhtaammasta energiasta. Aurinkovoima oli siinä keskeisessä asemassa, mutta ilman varastointia sen laajamittainen hyödyntäminen tuntui mahdottomalta.

Alkuvaiheessa varastoksi harkittiin vettä, mutta kiinteällä aineella, erityisesti hienolla hiekalla, oli käyttötarkoitukseen paremmat ominaisuudet ja sopivat lämpötekniset parametrit.

Kankaanpääläisen kaukolämpölaitoksen pihalle on nyt rakennettu seitsenmetrinen teräslieriö, jonka sisältämä hiekka voidaan lämmittää edullisella tuulisähköllä noin 500-asteiseksi.

Hiekkaan varastoitunut lämpö johdetaan edelleen käytettäväksi Vatajankoski Oy:n kaukolämpöverkkoon. Kyseessä on tiettävästi maailman ensimmäinen kaupalliseen käyttöön tarkoitettu hiekka-akku, joka on myös mukana Fingridin säätösähkömarkkinassa.

Polar Night Energyn Markku Ylönen ja Tommi Eronen.

Polar Night Energyn teknologiajohtaja Ylönen sanoo, että hiekka-akun avulla kaukolämmöstä on mahdollista tehdä entistä vähäpäästöisempää ja sellaista, mikä ei perustu polttoon. Varastoinnin avulla myös esimerkiksi datakeskusten hukkalämmöstä saadaan parempi hyöty.

”Teknologia ja tuotantoketju ovat tältä osin kunnossa ja enää tarvitaan vain investointipäätöksiä. Hiekka-
akulle löytyy kansainvälisiä markkinoita, sillä myös lämpimissä maissa teollisuudella on olemassa lämmön
varastointiin liittyviä tarpeita”, Ylönen arvioi.

Hän vahvistaa uusien hiekka-akkujen rakennushankkeet. Julkisuuteen on jo kerrottu EU-rahoitteisesta Kökarin saaren koulun lämpövarastohankkeesta, jossa hyödynnetään tuulivoimaa ja aurinkoenergiaa.
Toistaiseksi Polar Night Energyn projektit ovat noin 10 megawattitunnin kokoluokkaa, mutta akkuratkaisu
on Ylösen mukaan skaalattavissa aina 1 000 megawattituntiin asti.

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *