Search
Close this search box.

Fingrid määritti järjestelmätekniset vaatimukset sähkövarastoille

Jaa
Sähkövarastoille ei aiemmin ole ollut järjestelmäteknisiä vaatimuksia, mutta varastointitekniikan kehittyessä ja sähkövarastojen lisääntyessä vaatimusten määrittely tuli tarpeelliseksi.

– Määritimme viime syksynä järjestelmätekniset vaatimukset Suomen sähköjärjestelmään liitettäville suuntaajakytketyille sähkövarastoille, ja ehdotuksemme on lausuntokierroksella Energiavirastossa. Saamme vaatimukset toivottavasti voimaan kevään 2020 aikana. Yhtään varastoa emme ole vielä liittäneet suoraan kantaverkkoon, mutta sekin tulee todennäköisesti pian tapahtumaan, Fingridin erikoisasiantuntija Antti Kuusela kertoo.

Tällä hetkellä Suomen suurin sähkövarasto on Viinamäen Tuulipuiston kuuden megawatin varasto, jota ei vielä ole otettu käyttöön.

– Järjestelmätekniset vaatimukset on porrastettu kokoluokan mukaan A-luokasta D-luokkaan. Lähes kaikki tällä hetkellä Suomessa käytössä olevat sähkövarastot kuuluvat A-luokkaan eli ovat alle yhden megawatin kokoluokkaa. On tärkeää, että sähkövarasto pysyy vaatimuksissa määritellyllä taajuus- ja jännitealueella verkkoon liitettynä sekä kestää sähköjärjestelmässä esiintyvät jännite- ja taajuusvaihtelut. Tyypillisesti sähkövarastoa käytetään taajuusohjatun reservin toimittamiseen.

Fingrid huolehtii siitä, että kantaverkon toimintakyky varmistetaan.

– Sähkövarastojen yhteenlaskettu kokonaisvaikutus on huomioitava kantaverkon toimintakykyä tarkasteltaessa. On kaikkien etu, että vaatimukset ovat yhtenäiset ja järjestelmä toimii, Kuusela kiteyttää.

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *