Search
Close this search box.

Koulutuksilla ja perehdyttämisellä kohti nollaa tapaturmaa

Jaa
Fingrid panostaa työturvallisuuteen järjestämällä palvelutoimittajille useita erilaisia perehdytyksiä, koulutuksia ja työturvallisuutta edistäviä tilaisuuksia. Osa niistä on kirjattu turvallisuutta koskeviin sopimusehtoihin.

Fingridin turvallisuutta koskeviin sopimusehtoihin kuuluu palvelutoimittajille pakollisia koulutus- ja perehdytysvaatimuksia. Fingridin työturvallisuuden erikoisasiantuntija Karri Koskisen mukaan vaatimusten tarkoitus tiivistyy Nolla tapaturmaa -tavoitteeseen.

– Pyrimme antamaan kaikille valmiudet työturvallisuuden varmistamiseen ja edellytämme tätä myös palvelutoimittajiltamme.

Ensiapu- ja työturvallisuuskorttikurssi sekä verkkokoulu ovat pakollisia kaikille

Kaikille Fingridin työmailla työskenteleville pakollisia turvallisuuskoulutuksia ovat ensiapu- ja työturvallisuuskorttikoulutukset. Ennen töiden aloittamista suoritettuina tulee olla myös vähintään Fingridin verkkokoulun perusmoduulit.

– Syventävät moduulit suoritetaan hiljalleen hankkeen päätoteuttajan suunnitelman mukaan, Koskinen sanoo.

Verkkokoulussa on myös työlajikohtaisia moduuleita, jotka työntekijän on suoritettava ennen kyseisen työn aloittamista.

Oma koulutus käyttö- ja sähkötöitä tekeville

Fingridin suurjännitelaitteilla käyttötoimenpiteitä tekevien täytyy suorittaa Käyttö- ja sähkötyön turvallisuus kantaverkossa -kurssi.

– Kursseilla käydään läpi, miten Fingridin sähköasemilla ja voimajohdoilla työskennellään turvallisesti. Koulutuksiin osallistuu vapaaehtoisesti muitakin osapuolia, Fingridin turvallisuuspäällikkö Pasi Lehtonen kertoo.

Koulutuksen sisällön saneleva turvallisuusohjeistus päivitetään kolmen vuoden välein. Päivityksen jälkeen järjestetään laajat, koko päivän koulutukset.

– Lisäksi järjestämme lyhyempiä, kohdennettuja koulutuksia. Ohjeen aiheita käydään läpi myös riskinarviointipäivissä.

Riskinarviointipäivä nostaa riskitietoisuutta työmaalla

Fingrid pyrkii järjestämään riskinarviointipäivän kaikkien sähköasema- ja voimajohtohankkeiden yhteydessä. Vuonna 2018 riskinarviointipäivät pidettiin kunnossapidon kaikilla työalueilla, sekä voimajohdoilla että sähköasemilla.

– Hankkeen päätoteuttajan vastuulla on tehdä vaaralliseksi tunnistetuista töistä ja kohteista työn riskien arvioinnit. Riskinarviointipäivä tukee tätä työtä.

Osa riskikohteista käydään läpi harjoituksenomaisesti. Päivän aikana käsitellään myös yleisiä työturvallisuusasioita kuten sääntöjä, sattuneita tapaturmia ja läheltä piti -tilanteita.

– Tilaisuuksiin osallistuu päätoteuttajan ja alitoimittajien työntekijöitä, joita muistutetaan riskien olemassa olosta ja työturvallisuussäännöistä, Koskinen kertoo.

Työmaahan perehdytys ja paikallisopastus turvallisuuden edellytyksenä

Fingridin investointihankkeissa päätoteuttajan vastuulla on perehdyttää työntekijät työmaan sääntöihin ja vaaratekijöihin sekä siihen, miten näitä vaaroja voidaan välttää. Fingridin tehtävä on antaa päätoteuttajalle paikallisopastus ennen töiden aloitusta ja silloin, jos työkohteessa tapahtuu esimerkiksi käyttötilanteen muutos. Päätoteuttaja jakaa paikallisopastuksen tiedon työmaalla työskenteleville.

– Fingridin hallinnoimilla alueilla, kuten sähköasemilla, joilla ei tehdä rakennustöitä, perehdytysvastuu on Fingridillä, Koskinen kertoo.

Kevyempiä työmaalla järjestettäviä työturvallisuustilaisuuksia ovat työturvallisuusinfot. Ne ovat esimerkiksi Fingridin asiantuntijan pitämiä esityksiä työturvallisuusasioista osana projektin aloituskokousta.

Voimajohto- ja sähköasemakoulutukset turvallisen rakentamisen tukena

Sopimusehdoissa määritettyjen koulutusten lisäksi Fingrid järjestää palvelutoimittajille rajatumman aiheen työturvallisuuskoulutuksia.

Voimajohtokoulutukset ovat Fingridin voimajohtojen parissa työskenteleville suunnattuja koulutussarjoja.

–1–2 kertaa vuodessa järjestettävissä tilaisuuksissa kerrataan voimajohtorakentamisen perusasioita ja päivitetään tietoja, Fingridin voimajohtoasiantuntija Hannes Maasalo kertoo.

– Lisäksi järjestämme yksittäisiä koulutuksia. Viime syksynä pidimme fingridiläisille korkealla työskentelyn turvallisuus -koulutuksen. Ensi syksynä järjestämme sen palvelutoimittajille, Maasalo kertoo.

Säännöllisesti järjestetään myös sähköasemakoulutuksia. Pari kertaa vuodessa järjestettävien koulutuspäivien aiheina vaihtelevat esimerkiksi suurjännitelaitteet ja laadukas sähköasemarakentaminen.

– Käsittelemme koulutuksissa teknisiä vaatimuksia sekä turvallisia ja laadukkaita asennus- ja toimintamalleja. Käymme läpi myös sopimusehtoja, jos niihin on tullut muutoksia, projektipäällikkö Janne Eskelinen kertoo.

Tiedonvaihtoa seminaareissa ja webinaareissa

Työturvallisuusasioita puidaan myös kahden vuoden välein Fingridin järjestämässä työturvallisuusseminaarissa. Seminaariin osallistuu projekti- ja työmaajohtoa sekä työturvallisuusasiantuntijoita ja -päälliköitä.

Uutena työturvallisuuden tiedottamiskanavana Fingridillä kokeiltiin alkuvuodesta webinaaria.

– Puolentoista tunnin webinaarissa summasimme työturvallisuuden edellisen vuoden ja tavoitteet vuodelle 2019. Hyvän palautteen takia aiomme järjestää webinaareja lisää – mahdollisesti myös koulutukselliseen tarpeeseen.

 

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *